Пропускане към основното съдържание

Следващата седмица се създава проектна компания за газовата връзка с Турция

Следващата седмица се създава проектна компания за газовата връзка с Турция
Следващата седмица ще се създаде съвместната проектна компания между "Булгартрансгаз", турската "Боташ" или частна турска фирма, която да направи предварителните проучвания за бъдещата газова връзка с Турция, каза днес по БНР министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев.


Той е категоричен, че връзката може да е готова до края на 2014 година, но реални доставки на газ от Турция може да има след 2018 година. Тогава Турция започва добив от голямо находище в каспийския регион, където ще се получават 16-17 млрд. кубика газ годишно. От тях 6 милиарда ще са за вътрешно ползване, а останалите около 10 милиарда кубика ще се изнасят за страни от ЕС.

Делян Добрев смята, че с коригирания тази седмица текст в меморандума за забрана на добива на шистов газ се отварят и възможности за проучвания за газ по Черноморието ни по конвенционални метод. "Силно се надяваме на значителни залежи на газ в дълбоко Черно море. Нашия блок тепърва ще проучваме, но е по-голям от румънския. Находището, което те намериха, има капацитет 18 млрд. кубически метра годишно. Техният блок е на едва 15 километра от границата на нашия блок. Това е малко разстояние", коментира министърът.

Според него доказателство, че в района има потенциал, е фактът, че до момента документи за участие в конкурса за концесия са купили "Ексон мобайл", ОМВ, "Шел" и "Тотал". Оферти за предварителни проучвания се приемат до 17 юни, а победителят в конкурса трябва да е ясен до средата на юли. Добрев прогнозира, че добив на газ в нашия участък на Черно море може да започне след около три години.

"Забраната за проучване и добив на шистов газ чрез фракинг остава, направената промяна беше само в посока да не се възпрепятстват сондажите по конвенционалния метод", поясни енергийният министър.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.