Пропускане към основното съдържание

Гърция има да върши още доста работа, констатира Лагард

иректорката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард
Гърция е под международно наблюдение, откакто беше приет първият план за спасяването й преди две години, но още не е преодоляла тежкото положение, заяви директорката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от ДПА.


Гърция, откъдето тръгна дълговата криза в еврозоната, е в рецесия от 2008 г. Икономиката й се е свила с 15 процента, безработицата расте, а за тази година експерти на МВФ прогнозират свиване с още 4,7 процента, като растеж не се очаква преди 2014 г.

Международните кредитори на Атина начело с Европейския съюз и МВФ настояват правителството да наложи икономии, с които да постави под контрол бюджета, и да извърши значителни структурни реформи, за да възстанови конкурентноспособността на икономиката. Според кредиторите обаче напредъкът е доста бавен.

"През последните шест месеца посветихме прекомерно много време на гръцките въпроси, на новата гръцка програма и на обсъждания с гръцките власти", каза Лагард по време на пролетните заседания на МВФ и Световната банка във Вашингтон.

По думите й през този период са се случили много неща. Съставено е било правителство на националното единство, което да осъществи втория спасителен план за Гърция. Приети са били закони. Изпълнени са били предварителните условия, поставени от МВФ и другите кредитори.

Все пак според нея гръцкото правителство има да свърши още доста работа, като една от областите, в която по нейно мнение има нужда от повече усилия, е събирането на данъците.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.