Пропускане към основното съдържание

Пак сблъсък между Дянков и Младенов за пенсиите

Тотю Младенов пенсии
За пореден път изказванията на финансовия министър Симеон Дянков и на социалния Тотю Младенов се разминаха и внесоха объркване, този път по въпроса за пенсиите.


В рамките на няколко дни двамата министри направиха различни коментари по една и съща тема - за увеличаването на пенсиите от средата на следващата година.

Първо Симеон Дянков заяви, че всички пенсии ще се увеличават по така нареченото „швейцарско правило“, което предвижда индексиране на пенсиите с 50% от инфлацията и 50% от производителността на труда.

Вчера обаче социалният министър Тотю Младенов каза, че подобно увеличение по „швейцарското правило“ не е предвидено. Той обясни, че в закона за бюджета и в Кодекса за социално осигуряване е записано, че всяка година пенсиите се индексират само спрямо процента на инфлацията. Днес Младенов уточни, че само при повече приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване ще се обсъждат промени в „швейцарското правило“ за актуализация на пенсиите.

Investor.bg потърси коментар от двете ресорни министерства във връзка с разминаването в позициите.

От министерството на труда коментираха, че няма как от догодина пенсиите да се индексират по „швейцарското правило“, тъй като КСО и бюджета категорично регламентират увеличение само с процента на инфлацията. От ведомството цитираха внесена промяна в чл.100 от Кодекса за социално осигуряване, в който е посочен този механизъм за индексация на пенсиите.

Очаквано по-интересна е позицията на министерството на финансите, тъй като предложението за повишение на пенсиите по „швейцарското правило“ идва от финансовия министър Дянков. От ведомството обаче отказаха да коментират темата.

Дянков и Младенов бяха единодушни единствено за това, че може да има допълнително увеличение на пенсиите, над предвиденото, само при условие, че бюджетът за 2013 г. го позволява.

Във всички случаи за пореден път няма яснота с колко точно ще се увеличават пенсиите. Беше потвърдено обаче, че ще има такова от средата на 2013 г.

Аналогично разминаване в позициите на финансовия и на социалния министър имаше и миналата година по въпроса за повишаването на минималната работна заплата. Тогава двамата министри разговаряха чрез медиите.

Сега те отново демонстрират липса на координация и съгласуване на позициите си по изключително чувствителна за обществото тема.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.