Пропускане към основното съдържание

По-малки наказания за отвличане и подготовка на убийство в новия НК

Преглед на печата
"Над 85 пъти е променян НК, но и с новите наказания няма да преборим престъпността", посочва в интервю за "24 часа" Искра Фидосова, съпредседател на ПГ на ГЕРБ. Тя отбелязва, че почти 2 г. се работи по изготвянето на нов НК.


Положителното според Фидосова е новата систематика на престъпните деяния, с която ще се подмени сегашният хаос в действащия кодекс - особената част започва с престъпления против живота и здравето, а не с противодържавни престъпления, както досега. Новият НК е прочистен от състави, изостанали от социализма - от него са извадени престъпленията "безделничество", "спекула" и "просия".

В проекта на новия НК се забелязва тенденция за намаляване на репресивността му. Макар и да не е предвидено намаляване на наказанията за тежките убийства, е намалена максималната санкция за приготовление и подбуждане към убийство. Проектът предвижда и по-ниски наказания за отвличане. Предложено е и намаляване на наказанията за кражба. Всичко това няма да доведе до намаляване на битовите престъпления, които стоят като проблем за решаване пред всички нас, смята Фидосова.

"Този път еврошамарът си е само за Борисов", коментира "Сега". Точно правителството на Гражданите за европейско развитие на България (ГЕРБ) постави държавата на първо място в Европа по неподчинение на европейското правосъдие. Комитетът на министрите на Съвета на Европа за първи път разбули коя страна колко правна култура проявява и доколко уважава върховенството на закона.

По неизпълнение на решенията на Европейския съд за правата на човека България се класира трета с 9% участие в срамната класация. Пред нея застанаха Турция с 13% и Русия с 12%. Дипломати в Страсбург обаче веднага преизчислиха тези данни според броя на жителите във всяка държава и се оказа, че България е недостижим лидер, защото при 7.5 млн. жители (от 800 млн. в 47-те държави от Съвета на Европа) тя би трябвало да не надхвърля 0.9%, за да е на средното равнище в Европа, т.е. десет пъти по-малко.

Неподчинението на международен съд е висша проява на неуважение на върховенството на закона. България е под наблюдение едновременно и в Съвета на Европа, и в Европейския съюз заради зле работещата си съдебна система и заради ширещата се организирана престъпност и корупция на високо равнище. От гръмогласните критики обаче слухът й сякаш отслабна и нейните европейски партньори вече се виждат в чудо как да й обяснят, че не се вписва в тяхната среда.

"Напусналите ДСБ - в СДС 2012", е озаглавено интервюто в "Труд" с общинския съветник от СДС в София Владимир Кисьов. Според него ДСБ е несъстоял се проект. Младите хора - амбициозни и разочаровани от това, че в ДСБ не се случва нищо и че няма политика, която да им дава шанс за бъдеща кариера, ги кара да напуснат. А когато в една партия започне процес на ерозия, той ще продължи.

"Водачите на ДСБ дължат отговор защо се случи отцепването от СДС и създаването на нова партия. Днес не е ли по-нормално да говорим за СДС 2012-а. Тези, които сега напускат ДСБ, не е ли по-смислено да бъдат сред нас. Изповядваме еднакви ценности и идеи и можем много да допринесем за бъдещото ни развитие. Убеден съм, че те няма да намерят своето място в други
партии", смята Кисьов.

"Слънчев (бетонен) бряг - от Резово до Дуранкулак", е анализът в "24 часа". С промените в закона за черноморското крайбрежие се спира мащабното строителство в т.нар. зона А - златните 100 метра до морето. Това беше дребният шанс да бъде спряна дивата печелбарщина. Докато не се вдигнаха на протест кметовете от няколко общини край морето. Но какво ще прави този кмет, когато и последните метри бряг бъдат налети с бетон в неговия град. И тогава ли ще търси нови и нови инвеститори, за да има още и още строежи, та да няма безработица и да е наред бюджетът на общината?

Нещо във формулите за развитието на черноморските общини е дълбоко сгрешено и тези кметове прекрасно знаят къде е грешката, но я премълчават - все в името на печалбата. И си затварят очите за очевидното - че въпросната печалба ще секне много скоро, защото лудите, които искат да ходят на плаж сред бетонни архитектурни чудовища, са на изчезване.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.