Пропускане към основното съдържание

Доходите изостанаха, ще ги вдигнем, обеща Тотю Младенов

министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов
"Доходите изостанаха, ще ги вдигнем”. Това обещава в интервю за в. „Труд” министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Изоставането на заплащането на труда през последните години беше доста голямо и сега се мъчим да наваксваме.


Естествено, това не трябва да става за сметка на влошаването на икономическата ситуация. През последните 2 години има ръст на производителността на труда. Това ни дава основание да мислим, че синдикатите и работодателите ще договорят по-високи доходи. През март безработицата е 11,5%. Очаквам през пролетно-летния сезон нивото й да спадне. Като цяло годината е тежка за пазара на труда", смята министър Младенов.

От "Дума" алармират: "Хората със спестявания са намалели наполовина". Само за две години процентът на тези, които имат спестявания, е паднал двойно. През 2010 г. са спестявали 14% от българите, а през февруари 2012 г. - 7%. КНСБ настоява още от средата на 2012 г. да бъдат повишени поне с 10% всички доходи - заплати, пенсии, социални трансфери. Това би компенсирало поне отчасти трупаната от 3 години инфлация от 9,7%.

Кандидат-седмокласниците могат да подават документи директно за трето класиране в топучилищата. Без да са участвали преди това в първия и втория тур! Такава е поправка в наредбата за приема на учениците в професионалните, профилираните и езиковите училища на образователното ведомство, пише "Труд".

Досега подобна опция нямаше. Учениците подаваха документи, след като си видеха оценките от изпитите, и минаваха през три класирания. Просветното министерство поема инициатива на отворени врати в университетите за привличане на виетнамски студенти, каза министър Игнатов. В същото време български студенти ще бъдат агитирани да учат там.

От "Дума" уточняват: "9000 седмокласници се борят за 7899 места в гимназиите". Завършващите тази година в столицата са 9078, което е с 664 повече от миналата година, а местата за прием след седми клас в гимназиите са 7899, съобщи Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието в София.

В Немската гимназия, в Първа и във Втора английска, както и в Испанската гимназия се запазва миналогодишният брой на паралелките и за новата учебна година. Сред новите и интересни специалности в гимназиите за новата учебна година в София е паралелката за "Технологичен и цифров дизайн и медии" в 134 СОУ "Димчо Дебелянов". За социалната сфера нова е специалността "Помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца", която ще може да се учи от тази есен в 135 СОУ.

Около 10 000 се очаква да са първокласниците в София за учебната 2012-2013 г. "Монитор" изброява приоритетите за избор на училище при първокласниците: Близко училище и строг учител. Първото гарантира до най-висока степен безопасността на ученика. Второто - с подход към всяка дете - изгражда мотивационните модели и без да внася стрес, утвърждава училището като институция, в която трудът е единственият възможен път за житейско реализиране.

"Ваксина надви рак на мозъка", съобщава "Монитор". Нова уникална ваксина надвива рака на мозъка. Първата българска пациентка ще бъде имунизирана с нея до дни, съобщава д-р Емануил Найденов от Клиниката по неврохирургия при Университетската болница "Свети Иван Рилски" в София. Клиниката е единствената в страната, която започва да въвежда новия метод. Методът е уникален, защото, от една страна, лечебният материал е от самия пациент, а от друга, когато попадне отново в организма, той унищожава само видоизменените клетки, които вече са станали ракови, без да засяга здравите. Предвижда се скоро в България да бъде създадена клиника за лечение по този метод.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.