Пропускане към основното съдържание

Германия поиска експертно правителство в Гърция

Берлин предложи изборите в Гърция, които трябва да се състоят през април, да бъдат отложени, съобщи The Financial Times.


Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле каза в интервю, че е необходимо в Атина да бъде назначено надпартийно, експертно правителство по модела на Италия.

Според него в новия гръцки кабинет не трябва да участват политици, каквито са финансовият министър Евангелос Венизелос и лидерът на дясноцентристката партия „Нова демокрация“ Антонис Самарас, който се очаква да е новият премиер на страната.

Подобно становище са изказали финансовите министри на Финландия и Холандия по време на конферентния телефонен разговор на финансовите министри на държавите от еврозоната снощи. Заедно с Шойбле те са казали, че вероятно ще поискат гаранции за изпълнение на строгите икономически мерки и от по-малките политически партии в Атина, а не само от коалиционните партньори.

Финландия и Холандия освен това са призовали новата спасителна програма да не бъде одобрявана преди изборите в страната през април и назначаването на постоянно правителство, посочва анонимен източник.

Предложението на Волфганг Шойбле за отлагането на изборите обаче разгневи управляващите в Атина.

Финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос обвини "силите от Европа" за изтласкването на страната му от еврозоната. Президентът Каролос Папуляс пък коментира, че Шойбле няма право да обижда страната му по този начин.

"Всички сме длъжни да работим усилено, за да преминем през кризата, но не можем да приемем обиди от г-н Шойбле. Кой е Шойбле, че да обижда Гърция?", коментира Папуляс по време на среща с представители на гръцкото военно министерство.

"Кои са тези холандци и финландци? Винаги сме защитавали не само свободата на Гърция, но и свободата на цяла Европа", допълни Папуляс.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.