Пропускане към основното съдържание

Уволнен е директорът на Агенцията по рибарство във Варна

Директорът на регионалното поделение на Изпълнителната агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) за Североизточна България Сашко Грудев е бил освободен внезапно от поста си вчера, научи "Дневник".


Той заемаше тази длъжност малко повече от половин година, след като бе назначен през август м.г. на мястото на предшественика си Продан Проданов.

До провеждането на нов конкурс за мястото на Грудев длъжността ще бъде изпълнявана от главния секретар на ИАРА Сергей Костадинов. Според запознати с причините за смяната, става дума за битка между лобита, свързани с отглеждането и лова на риба у нас, а факта, че поста се поема временно именно от Костадинов говори за напрежението, създадено в сектора.

Миналата година заедно с Проданов бе освободен и вече бившия изпълнителен директор на ИАРА Явор Недев. Обяснение за това тогава даде лично премиерът, според когото и двамата бяха непознати за хората в бранша.

Заедно със Сашко Грудев вчера от поделението на ИАРА във Варна си тръгнаха и трима негови заместници. Според колегите на четиримата обаче мотивите за уволнението им са неясни, тъй като именно те са авторите на обстойния доклад за проблемите в сектора, изготвен през последните месеци. В него са били посочени пропуските при ефективното усвояване на еворосредства , както и причините за това, субективните фактори, които пречат на развитието му и евентуалните бъдещи проблеми. Любопитна подробност е, че докладът е бил изпратен лично на премиера Бойко Борисов.

Пак според запознати, пожелали анонимност, временното заемане на поста, освободен от Грудев, от главния секретар на ИАРА Проданов се дължи на силен лобистки натиск във Варна. Според една от информациите за мястото е бил лансиран човек близък до регионалния лидер на ГЕРБ във Варна Павел Димитров, но нямащ нищо общо със системата. Неговата кандидатура е била отхвърлена пак лично от Борисов, с когото Димитров се намира в обтегнати отношения след миналогодишната предизборна кампания.

Вчера от поста си в ИАРА е бил освободен зам. директорът й Виолета Александрова. Именно тя се занимаваше до сега с финансирането на Оперативна програма "Рибарство". На нейно място веднага е била назначена Ирена Пенчева.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.