Пропускане към основното съдържание

Комисията "Първанов-Марин" мина, но без Първанов и Марин

Опозицията и мнозинството влязоха в дуел за анкетната комисия за помилванията от вицепрезидента Ангел Марин и опрощаванията на дългове от президента Георги Първанов.

Искането за създаването на такава комисия внесоха депутатите на "Ред, законност и справедливост".

В мотивите, с които иска формирането на парламентарния орган, Яне Янев обясни, че трябва да стане ясно дали е имало помилване по чисто субективни причини и политически причини.

Янев обясни, че 85 души, които са осъдени за длъжностни престъпления, напрактика са помилвани и тези хора от висшата държавна администрация може отново да се върнат на постовете си.

Лидерът на РЗС допълни, че хора с присъди над 10 години са били помилвани и само единици са били тези с присъди до една година.

Янев направи сравнение с помилванията по време на мандатите на американските и руския президент.

"За двата си мандата Джордж Буш е помилвал 189. За 2011 година Обама е помилвал 17 души, а Медведев за 2009 г. – 29 души. Държавните глави на двете суперсили са упражнявали правата си два пъти по-малко от нас", коментира лидерът на РЗС.

"Днес стана ясно, че въпросните укази изобщо не са преподписвани. Те не се публикуват в Държавен вестник или на интернет страницата на президентството. Когато някой е престъпник, се знае от всички. Когато държавният глава прецени, че той е преодолял престъпното у себе си, това вече е държавна тайна", аргументира искането за създаването на комисията Янев.

Той обясни, че сред другите цели на комисията е да установи как президентската институция е раздавала българско гражданство и дали е лишавала от него. Според него комисията не е следствие, трибунал или каквото и да било.

"Трябва да се преустановят корупционните практики, ако съществуват такива", допълни той.

След два опита на депутати от ДПС и "Коалиция за България" да отложат гледането на темата започнаха изказванията по същество. Според левицата и ДПС с темата вече се занимава Конституционният съд и с поставянето й в парламента депутатите ще изземат функциите на съда.

Четин Казак обясни, че конституционните съдии трябва да установят дали има укази на президент за възлагане на права на вицепрезидента и какви са правните последици от тях.

"По този въпрос има производство в Конституционния съд. Този въпрос вече е повдигнат на най-високо конституционно ниво. Така, че докато съдът не се е произнесъл по този въпрос, не е необходимо Народното събрание да го разглежда", коментира Казак.

Опонира му независимият депутат и член на РЗС Емил Василев.

"Проверих лично, няма входирано в деловодството на Конституционния съд такова искане от страна на ВАС, за което говореше Казак. Така, че на нас ни се прилага нещо с мотиви, които нямат нищо общо с обективната истина", коментира Василев.

И Мая Манолова обясни, че ако парламентът се заема с въпроса, ще си присвои разглеждането на въпрос, който е от компетенциите на Конституционния съд.

Емил Василев обяви обаче, че от самото начало на дебата се правят опити залата да бъде манипулирана от ляво.

"Заставате и лъжете, от това се почувствах засегнат, колежке, и моля да не го правите. За това от сега ви казвам, спрете да лъжете!", обърна се той към Манолова.

Червената юристка не му остана длъжна и отново излезе на трибуната: "Делото по случая на Първанов и Марин вече е в Конституционния съд. Ето....", започна да размахва листа от трибуната Манолова.

В този момент тя получи предупреждение от председателя на парламента Цецка Цачева.

"Ще ви отнема думата", закани се Цачева, но Манолова продължи да надвиква председателката: "Нека депутатите да преценят кой лъже дали аз или някой друг..."

От "Атака" обявиха, че ще гласуват за създаването на такава комисия с чиста съвест.

"Защото в миналия парламент сме искали изслушване на Георги Първанов и той не изпълни това искане нито дойде. Цветелин Кънчев беше помилван от същия този президент. Ако започнем да ровим, трябва да дойде до край и никой не трябва да бъде пощаден", коментира Станислав Станилов.

"Става дума за едно предложение от г-н Янев, което не цели нищо друго освен политическа изгода и дивидент", коментира на свой ред лидерът на левицата Сергей Станишев.

Той коментира и баланса на властите като обясни, че никъде в Конституцията не е дадено правото на НС да контролира президентската институция, която е равно отдалечена от останалите власти.

Заради споровете независимите депутати на Яне Янев поискаха парламентът да продължи да заседава извънредно този следобед, а впоследствие от РЗС редактираха предложението си и от комисията отпаднаха имената на Първанов и Марин.

По този начин констутуцията няма да бъде нарушена, аргументираха се те.

Така, след редакцията комисията остана да разследва помилванията и опрощаванията на дълговете от президенството.

Новото предложение бе подложено на гласуване и одобрено от мнозинството със 105 депутати "за", 46 против, 1 въздържал се.

Комисията ще е съставена от 13 депутати – 6 от които от ГЕРБ, двама от БСП и двама от ДПС, 1 от сините и 1 независим.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.