Пропускане към основното съдържание

Днес отварят нов преливник на язовир "Елена"

Аварийно отнемане на земна маса от стената на язовир "Елена" в землището на хасковското село Елена започва днес.


Целта е да се отвори нов преливник и да се предотврати и най-малка възможност от скъсването на стената, съобщават от Кризисния щаб в областта.

По-рано през седмицата стана ясно, че язовирът е с бетониран изпускател и водата не може да бъде контролирана.

Очаква се с отварянето на нов отвор в стената водата да започне подкопаване на стената и да се покачи водата в река Бисерска, която преди седмица потопи село Бисер и отне живота на 6 души, други четирима души също загинаха от придошлата вода в харманлийски села.

С оглед предотвратяване на инциденти от Кризисния щаб призовават населението от селата Елена, Иваново, Лешниково, Надежден, Бисер и град Любимец да не се движи по поречието на река Бисерска и да не пускат животни в районите в близост до коритото на реката.

Пътят Харманли – село Иваново ще бъде затворен. Населението на селата Лешниково и Бисер при прииждане на по-голямо количество вода ще бъде предупредено със сирени.

От Кризисния щаб молят местното население да бъде мобилизирано и изрично подчертават, че мерките се предприемат с цел превенция и с оглед скорошното снеготопене.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.