Пропускане към основното съдържание

САЩ: Падането на сирийския режим е въпрос на време

Падането на сирийския режим на президента Башар Асад е въпрос на време, заяви шефът на канцеларията на Белия дом Джейкъб Лу, цитиран от Асошиейтед прес.


САЩ и съюзниците им оказват силен финансов натиск над Сирия и правителството на Асад усеща последиците от него, добави Лу.

Бунтовниците се опитват да свалят Асад и насилието се разраства. Преходът от тирания към демокрация е много труден, продължи съветникът на президента Барак Обама. Бруталността на режима на Асад е неприемлива и на нея трябва да се сложи край. Няма съмнение, че този режим ще падне, въпросът е кога, каза Джейкъб Лу пред телевизия Фокс Нюз.

Междувременно Арабската лига прекрати наблюдателската си мисия в Сирия и призова Съвета за сигурност на ООН да изпрати съвместна мироопазваща мисия на ООН и Арабската лига в Сирия, предадоха световните агенции.

В резолюция, приета на срещата на външните министри на Арабската лига в Кайро, се отправя призив "да се отворят комуникационни канали със сирийската опозиция и да й се предостави всякакъв вид политическа и материална подкрепа".

Министрите призоваха сирийската опозиция да се обедини. Те обявиха, че ще започнат контакти с опозицията в Сирия, предлагайки политическа и финансова подкрепа. Арабските дипломати „ще отворят канали за комуникация с сирийската опозиция и ще предложат пълна политическа и финансова подкрепа, призовавайки я да обедини редиците си”, гласи изявлението на Лигата.

В резолюцията се заявява, че насилието срещу цивилни в Сирия е нарушение на международните закони и "извършителите заслужават наказание". В документа се потвърждава призивът към арабските страни да наложат икономически санкции на Сирия и се обявява решение да се прекрати дипломатическото сътрудничество с Дамаск.

Арабската лига призовава страните членки "да прекъснат всички форми на дипломатическо сътрудничество с представителите на сирийския режим в държавите и международните институции и конференции", се казва в документа.

Министрите приветстват предложението на Тунис да е домакин на конференция на "Приятелите на Сирия" на 24 февруари, на която ще се търсят начини за решаване на сирийската криза.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.