Пропускане към основното съдържание

Жени, пазете си ушите! Крадци късат обеци

С голямо заглавие на първа страница "24 часа" цитира МВР, което предупреждава: "Жени, пазете си ушите". Грабителите късат обеци, само тях виждат. Това е "страничен ефект от зимата".


"Тенденцията да се дърпат чанти се изменя. Сега наркоманите започват да дърпат и обеци направо от ушите на жените. Атакувани са дами над 40 години. В студеното време единственото незащитено място са ушите. Дори да са с шапки, жените пак стават лесна плячка. Обеците и чантите са най-достъпни за грабителите", казва началникът на групата за тежки престъпления в 1-о РПУ Георги Христов.

Според него в момента няма обособена група, специализирала се в такива набези, но е добре хората да се пазят и да не ходят сами по тъмни улички и безлюдни места.

В интервю за изданието Лазар Груев, председател на Върховния касационен съд, казва: "За леките престъпления не затвор, а бързи глоби. Знаковите дела се решават и от обществото - чрез съдебни заседатели.

"Голямата вина на ВСС е, че не реши проблема с натоварването на съда. Доживотният затвор без замяна е абсурдно наказание. а от войната между МВР и магистрати няма полза за никого", твърди той.

Българските митници са похабили конфискувани или изоставени в полза на държавата стоки за милиони, без да могат да ги продадат, съобщава "Труд". Такава е констатацията на Сметната палата, отразена в доклад, публикуван на сайта й.

По складовете още стоят стоки, отнети в полза на държавата през далечните 1998-1999 г. Част от тях - парфюмерия, козметика, перилни препарати и други подобни, отдавна не стават за нищо и срещу тях митниците не могат да получат приходи.

Половината митници в страната изобщо нямат писани правила за съхранението и продажбата на отнети в полза на държавата стоки. Агенцията, която има безброй сгради и имоти из цялата страна, е успяла да спечели от даване под наем само 118 хиляди лева за цялата 2010 г. А от наложени глоби и други санкции сумата е 3,9 млн. лв.

На първа страница "Сега" информира: "Кабинетът скри разходите за заплати на чиновниците". Вместо да стават по-прозрачни, публичните разходи на държавата за заплати в централната администрация стават все по-енигматични. Числата са скрити в общ параграф "разходи за персонал", в който влизат и плащаните от държавата осигуровки, както и другите плащания като обезщетения, заплати на нещатен персонал и др.

Пак за пръв път разходите за възнаграждения на министерствата отсъстват и от Закона за държавния бюджет. Възможно е това да влоши още повече бюджетната дисциплина, макар финансовото министерство да уверява, че проблем няма.

ДПС не изключва възможността да започне консултации за вот на недоверие към кабинета, информира "Труд". Повод за искането ще е провалът на политиката на ГЕРБ в сферата на бедствията и авариите.

Зам.-председателят на движението Христо Бисеров допълни, че преди да се тръгне към разговори за сваляне на кабинета, от ДПС ще инициират създаване на анкетна комисия, която да провери действията при извънредни ситуации от 2009 г. досега.

"Три години Нона Караджова и Цветан Цветанов управляват тази сфера, къде е стратегията за водния сектор? използваме модерния купешки израз "липса на управленчески потенциал, а истинската дума си е некадърност", посочва Бисеров. Груба грешка на ГЕРБ била, че стопирали доизграждането на системата за ранно предупреждение.

Контрапункт на предложението на ДПС е интервюто на Румен Порожанов, изп. директор на фонд "Земеделие", който разяснява, че Мнистерството на земеделието иска 15 млн. евро от ЕК по мярка 126, обвързана с бедствията. Стартирана е и т. нар. схема "де минимис", която позвалява до 7 500 евро на всеки стопанин, изгубил животните си. Вече са изплатени обезщетения на 24 фермери.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.