Пропускане към основното съдържание

Хилари Клинтън не идва заради "Шеврон"

Премиерът Бойко Борисов отсече, че докато хората се струхуват няма сила, която да го накара да преразгледа решението за мораториум за добива на шистов газ у нас.

"На Хилари Клинтън ще отговоря, че американската компания "Шеврон" подходи много неорганизирано и подцени страховете на българския народ за проучването и добива на шистов газ".

Така той коментира пред БНТ дали ще отстъпи за забраната, ако му бъде оказан натиск от държавния секретар на САЩ, която пристига утре на 5-часова визита.

"След приемането на мораториума поканих "Шеврон" и им заявих, че сме избрани от българския избирател и трябва да отговаряме пред него. Помолих ги да убедят българския народ, че добивът и проучването на шистов газ е безопасен и че няма да има проблеми", добави премиерът.

Бойко Борисов припомни, че още през лятото е заявил пред българските граждани, че "няма да допуснем проучване, което да застрашава околната среда".

Премиерът високо оцени значението на предстоящото посещение на г-жа Клинтън в България.

В двустранните разговори, които ще се състоят в Министерския съвет, от българска страна ще участват също вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, министрите Николай Младенов, Аню Ангелов и Трайчо Трайков, както и посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова.

Сред основните очаквани по време на разговорите теми са военнополитическото сътрудничество, в това число съвместните военни съоръжения, участието на България в Афганистан, регионални въпроси, свързани със Западните Балкани, случващото се в Близкия изток и Северна Африка, енергийната сигурност, енергийни проекти, ядрената енергетика.

След срещата е предвидена кратка пресконференция на премиера Борисов и държавния секретар Клинтън.

В неделя първата дама на американската дипломация ще се срещне и с президента Росен Плевнелиев.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.