Пропускане към основното съдържание

Гръцките евреи до ООН: Отбележете и ролята на България за депортирането на сънародниците ни

Централният съвет на еврейските общности в Гърция поиска от ООН когато се отбелязва, че България е спасила своите евреи по време на Втората световна война, официално да се посочва и ролята на българите за геноцида над гръцките евреи.


"Българите спасиха своето еврейско население в замяна на евреите от другите територии под техен контрол", се казва в писмо, изпратено до департамента на световната организация за информация и неправителствени организации. "В името на историческата памет на нашите братя, жертви на българските жестокости в нашата страна по време на Холокоста, ние ви призовава ме да включите тази малка и "неразказана" част от историята във вашите справочници."

Писмото на съвета е в навечерието на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, на който фокусът е върху "малко известната роля на български народ в спасяването на българските евреи по време на тези трагични години от нашата история".

В информацията на агенция JTA се допълва, че "българските окупатори на Североизточна Гърция са предали близо 4000 гръцки евреи на нацистите за тяхното избиване. Колаборационисткото българско правителство в същото време е предприело мерки за защита на собственото си еврейско малцинство, допълва агенцията.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.