Пропускане към основното съдържание

В Гърция отказаха да махнат 13-ата и 14-ата заплата

Профсъюзите и асоциациите на работодателите в Гърция отхвърлиха исканията за намаляване на заплатите в частния сектор въпреки натиска от страна на международните кредитори. Те призоваха за допълнителни мерки за икономии по време на преговорите за новите споразумения по облекчаване на дълга, предаде агенция Асошиейтед прес.

В писмо до правителството днес профсъюзи и работодатели казват, че подкрепят позицията да не се намалява минималната заплата и да не се премахват 13-ата и 14-ата заплата на гръцките служители.

Те заявяват, че макар да са се съгласили да не намаляват заплатите на работниците, ще обмислят замразяване на заплатите за следващите три години, посочва ДПА.

Разходите за заплати се превърнаха в основна точка в преговорите между правителството от едва страна и от друга страна международните кредитори, партньорите на Гърция от еврозоната и Международния валутен фонд, за новия спасителен пакет на стойност 130 милиарда евро (170 милиарда долара).

Без това споразумение и споразумението за размяна на облигации с частните кредитори Гърция ще изпадне в неплатежоспособност в края на март тази година.

Днес или утре се очаква среща на гръцкия премиер Лукас Пападимос с лидерите на трите партии от временната коалиция, на която той ще се опита да спечели подкрепата им за въвеждане на допълнителни мерки за икономии.

Партийните лидери са подложени на нарастващ натиск да приемат новите мерки и да приключат преговорите с кредиторите преди срещата на финансовите министри от еврозоната в понеделник.

Според гръцкия в. "Катимерини" има опасения, че лидерите на социалистическата партия ПАСОК, консервативната Нова демокрация и дясната партия Народен православен сбор (ЛАОС) може да не се съгласят с всички искания на "тройката" международни кредитори и ще настояват за нов кръг преговори, подлагайки на
риск отпускането на жизненоважния нов спасителен пакет.

Според източници от гръцкото финансово министерство правителството разчита да запълни бюджетния дефицит, възлизащ на 4,2 милиарда евро, чрез съкращения на разходите за отбрана, сливане на държавни компании и намаляване на разходите за здравеопазване, посочва БТА.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.