Пропускане към основното съдържание

ГЕРБ предлагат подписването на АСТА да е с резерви

ГЕРБ ще настояват Народното събрание да ратифицира с резерви международното търговско споразумение за борба с фалшификациите АСТА.

Управляващите предлагат в частта за интернет доставките да бъде записано, че има резерви и ще се прилага действащото в момента българско законодателство.

След като тихомълком страната ни подписа в края на миналата седмица документа, това доведе до остри реакции на опозицията и на обществото.

Днес обаче на среща при премиера Борисов представители на IT-сектора, доставчици на интернет услуги и депутати от ГЕРБ постигнаха споразумение около документ преди неговата ратификация в парламента.

"Законодателството в частта за интернет доставките категорично няма да се променя и това ще бъде отстоявано от ПГ на ГЕРБ при ратифициране на търговското споразумение. Когато ратифицираме конкретните текстове, засягащи интернет, ще запишем, че има резерви и българското законодателство няма да се променя", заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов, който също участвал в разговорите.

АСТА се изготвя повече от три години по инициатива на развлекателната индустрия. Споразумението предлага засилено международно сътрудничество, с което да се създадат законови стандарти за опазване правата на интелектуалната собственост. С две думи - ограничаване действията на интернет пиратството. Според редица експерти обаче споразумението се превръща в изключителен инструмент за контрол и тотален надзор върху интернет.

Сериозно притеснение идва и от задължението доставчиците на интернет да докладват каква информация се обменя в мрежата, независимо дали се отнася за музика, филми, книги или други данни, които са обект на авторски права.

"За жалост, всички политически сили се опитват на гърба на управляващите всеки един случай да го употребяват политически и да нападат, както и във връзка с АСТА – веднага се опитаха да нападнат МВР, че едва ли не Цветанов щял да влиза във всеки един дом и т.н. Вече се злоупотребява с трибуната на Народното събрание", възмути се Валентин Николов.

Една от основните критики срещу споразумението беше, че то е подписано, без да е минало широко обществено обсъждане.

Вчера икономическият министър Трайчо Трайков пък обясни, че положеният подпис не е окончателен, а под условие.

По думите му подписът на страната ни под АСТА е със "симпатично" мастило и ако не го повторим до март 2013 година, то той изчезва.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.