Пропускане към основното съдържание

Нищо не знам! Каквото знам, го забравям!

"Не е редно хора, които съм назначавал, повишавал, командировал в чужбина, да ме питат дали си спомням дали съм бил главен прокурор". Това каза в предаването „На 4 очи“ по Нова телевизия бившият главен прокурор Никола Филчев.

През изминалата седмица той показания по делото „Октопод“ срещу Алексей Петров и още няколко подсъдими. По време на разпита в съдебната зала първият въпрос на прокуратурата към него беше дали е работил като главен прокурор и кога. Филчев отговори в негов стил, че не си спомня и отговори с въпрос: "А вие спомняте ли си?".

„Това го отдавам на грешка на разпитващия прокурор. Те млади, на половината на годините ми, не си спомнят, пък какво остава за мен“, разясни бившият главен прокурор.

„Те се опитаха да ми се подиграват, убеден съм. Циркът не е в мен. Сценарият не го определям аз. Отговорът е според въпроса“ , посочи Филчев. „Общоизвестните факти не се доказват“, допълни той.

„Цирк прави този, който е режисирал делото като един спектакъл по този начин. Този, който е писал обвинителния акт“, каза Филчев.Той посочи, че в едно дело е редно да се разпитат първо пострадалите свидетели, в случая обаче това не било направено. "Тук се започва с Филчев между Сугарев и Атанасов. Очевидно целта на тази подредба не е да се установи истината по делото, а да се прави цирк“, уточни Филчев.

Той коментира и изпратеното от Едвин Сугарев писмо до главния прокурор Борис Велчев, в което Сугарев твърди, че и Филчев е трябвало да бъде подсъдим по делото "Октопод" .

"Това писмо е изпратено още преди 10 години до Висшия съдебен съвет, Европа, света, може би и Луната. За този господин ще кажа една народна мъдрост: „Не стъпвай в рядко лайно, ще те опръска“, отсече Филчев.

По повод твърденията, че знае много за всяка власт и затова никой не смее да го докосне, Филчев каза: „Нищо не знам, а и каквото знам, го забравям. Веднага".

В даден момент от разговора ексглавният прокурор се ядоса на водещата Цветанка Ризова. „Разпит ли ми провеждаш? Ако имаш да ме питаш нещо, което има значение за обществото, моля заповядайте. Ако не, не мога да ви бъда полезен в желанието да организирате циркове по телевизията“, сопна се той.

После определи като „долнопробни клюки, клевети, интриги" твърденията, че Алексей Петров е бил връзка между него и президента Георги Първанов.

"Издигането на интригата в норма на поведение е от години в резултат на прехода, на приватизацията. Няма да повтарям - съдебно следствие, тези работи там се изясняват, това е работа на съда“, отсече Филчев.

На въпрос какво ще стане ако от свидетел се превърне в обвиняем, Филчеш отговори с въпрос: „Какво прави обвиняемият? Защитава се“.

Упреците към българската съдебна система до голяма степен са неоснователни, защото трябва да се видят по-дълбоките корени на прехода, подчерта още ексглавният прокурор.

"Държавните пари станаха частни и отидоха в ръцете на малцина. Те забогатяха, започнаха да влияят върху вземането на политически решения, в това число и на решенията на съда, и така възникнаха олигарсите, обясни Филчев. По думите му съдебната система не е достатъчно ефективна.

"Олигарсите влияят и върху съда и това има своята обективна основа. Когато политиците разпределяха благата и раздаваха държавното имущество при приватизацията, не питаха съдиите справедливо ли разределяме държавното благо или не. Днес политиците казват: Ние сме добре сега, който взел, взел, хайде съдиите да възстановят праведливостта. Това не е възможно" разясни Филчев.

В резултат на тази приватизация, която мина без участието на съда, се получи това дълбоко социално неравенство, допълни той.

Филчев припомни, че когато е работил като главен секретар на МВР, Бойко Борисов е уважавал много закона и прокуратурата. Бившият главен прокурор допълни, че Борисов не се е срамувал да работи с младши прокурори.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.