Пропускане към основното съдържание

България изправена пред сериозен демографски проблем

Продължаващото застаряване на населението в България е най-сериозният демографски проблем у нас, сочи приетата от правителството актуализация на Националната стратегия за демографско развитие на населението в периода 2012-2030 г.

Документът е с изцяло обновени данни съобразно публикуваните окончателни резултати на НСИ от преброяването на населението към 1 февруари 2011 г.

Като най-остър демографски проблем се очертава продължаващото остаряване на населението, изразяващо се в намаляване на относителния дял на населението на възраст под 15 г. и увеличаване на дела на населението на 65 и повече години, което е пряка последица от етапа на демографския преход, в който се намира България.

Остаряването се изразява и в непрекъснато нарастване на показателя за средната възраст на населението през последните години, отчитат експертите в документа.

През 1995 г. средната възраст на населението е била 38,9 г., а през 2010 г. тя достига 41,9 години.

Според прогнози на Националния статистически институт, към 2050 г. делът на възрастните хора в България ще нарасне до над 30 на сто, което ще доведе до изключително тежки последици върху много публични сфери и много сериозен натиск върху публичните финанси.

Остаряването на населението се отразява тежко върху функционирането на всички социални системи, но най-сериозно е то върху възпроизводството на работната сила и пазара на труда, отчитат експертите.

Общият коефициент на възрастова зависимост за страната е 46,5%. Това означава, че на 100 души в трудоспособна възраст (15-64 навършени години) се падат близо 47 в извънтрудоспособна възраст - под 15 и на 65 и повече години.

Това съотношение е по-благоприятно в градовете - 41 на сто, в сравнение със селата, където е 63,1 на сто.

Сериозно спада и т.нар. коефициент на демографско заместване, който показва съотношението между броя на влизащите в трудоспособна възраст (15-19 г.) и броя на излизащите от трудоспособна възраст (60-64 г.).

За сравнение, през 2001 г. всеки 100 души, излизащи от трудоспособна възраст, са били замествани от 124 млади хора.

След 2008 г. това съотношение сериозно намалява - 100 души, излизащи от трудоспособна възраст, са замествани от 91 млади хора през 2009 г., от 82, а през 2010 – техният брой спада до 74 души.

Тези данни показват, че в страната вече е настъпила стагнация в подмладяването и развитието на трудоспособното население, отчитат експертите.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.