Пропускане към основното съдържание

Сайтът Grabo.bg обмисля обезщетение на измамените 226 туристи

Сайтът за колективно пазаруване grabo.bg, откъдето 226 българи са избрали по-евтина почивка за Малдивите и гръцкия остров Корфу, а впоследствие са били измамени, ще обезщети клиентите, след което ще търси парите си от организатора "Еврохолидейз" ЕООД. Това съобщи пред "Дневник" съдружникът в онлайн платформата Никола Марков.

През тази седмица стана ясно, че 226 души са закупили ваучери за почивки с намаление до двете дестинации, организирани от компанията "Еврохолидейз". Дни преди пътуването на 13 август обаче никой от клиентите не успява да се свърже с представител на фирмата, за да получи туристическия ваучер и самолетните билети, а офисът и в Пловдив се оказва затворен. След подаден сигнал до полицията и прокуратурата вчера бе арестуван един от представителите на компанията- Венелин Качаков, който се е представял за финансов директор. Други двама все още се издирват.

Днес от сайта grabo.bg съобщиха, че обмислят да обезщетят клиентите и впоследствие да потърсят парите от компанията. "Все още търсим юридическата форма, тъй като ние не сме страна по договора", коментира съдружникът в компанията Никола Марков. По думите му се обмисля вариантът да бъде предявена вид цесия за сметка на онлайн платформата, а след това да се заведе колективен иск срещу "Еврохолидейз". На този етап нито в сайта, нито в районната прокуратура в Пловдив има обобщена информация колко средства са били платени от клиентите по офертите за почивки.


Как се стигна дотук

През месеците юни и юли на сайта grabo.bg се появяват оферти за почивка на Малдивите и на остров Корфу с намаления, надхвърлящи 50%. Те са предложени от компанията "Еврохолидейз" EООД, която представя себе си като туроператор с дългогодишен опит и "милиони доволни клиенти". Офертите са за настаняване в два хотела и са предложени различни варианти както за дати, така и за организиране на транспорт. Клиенти от цялата страна закупуват 98 ваучера за Малдивите и 128 за Корфу, като предплащат по банков път почивките и получават фактури срещу това. По информация на "Дарик радио" сред тях има депутати и служители на МВР. С наближаване на първата дата на пътуване - 13 август, част от туристите опитват да се свържат с "Еврохолидейз", за да получат и ваучерите за почивка и самолетни билети. Никой обаче не отговаря на посочените телефони, а офисът на компанията в Пловдив е затворен.

Един арестуван, двама се издирват

След като сигнал по случая стига до полицията и прокуратурата, започва разследване. В неговия ход се установява, че няма предплатени или резервирани места от тази компания в хотелите на Малдивите и на остров Корфу, както и за самолетни билети. Всички пари от банковата сметка, по която туристите са изпращали сумите за почивките, са били изтеглени в края на юли. От районната прокуратура в Пловдив съобщиха, че вчера е арестуван един мъж - Венелин Качаков, който се е представял за финансов директор в "Еврохолидейз". По информация на "Дарик радио" той е член на областната организация на ГЕРБ, откъдето са съобщили, че вероятно ще бъде изключен. В момента се издирват още двама души от "Еврохолидейз" - управителят на компанията Георги Христов и Георги Владимиров, който действал с другите двама, съобщи говорителят на пловдивската прокуратура Галина Андреева. Разследването е за измама в големи размери, за което според Наказателния кодекс се предвижда затвор до 8 години.

Кои са "Еврохолидейз"

Компанията "Еврохолидейз" EООД е собственост на родения през 1986 г. Георги Христов, който е и неин управител. Той я е купил през тази година от Димитър Маргаритов Клатуров от Плевен за 5 хил.лв. Няколко месеца преди сделката "Еврохолидейз" е преобразувана от ООД в ЕООД след като единият от съсобствениците във фирмата Маргарит Иванов Клатуров прехвърля дела си на Димитър Клатуров.

Справка в системата ДАКСИ показва, че от началото на 2011 г. Георги Христов е купил още една фирма- " Лукс арт дизайн", с предмет на дейност брокерски, издателски и маркетингови услуги. Той е и собственик на две строителни фирми - "Лейк парк" и "Слав инвест груп".

По информация на пловдивските медии 25-годишният Георги Христов е бил безработен и се е издържал от социални помощи, преди да започне да се занимава с туристически и строителен бизнес.

Справка на "Дневник" в регистъра на туроператорите показва, че компанията "Еврохолидейз" има лиценз единствено за турагентска дейност, издаден през 2005 г., когато фирмата все още е била ООД и е имала двама съдружници. Това означава, че по закон тя е нямала право да организира почивки. След продажбата на компанията, преобразуваното дружество "Еврохолидейз" ЕООД няма издаден лиценз нито за туроператор, нито за турагент. По закон правата за тази дейност не могат да бъдат прехвърляни, заради което и няма как фирмата да е била правоприемник на лиценза на дружеството преди преобразуването. От сайта grabo.bg съобщиха, че са разбрали тази информация впоследствие. Oттам казаха още, че офертите за Малдивите и Корфу са им били представени като резервационни услуги.

Междувременно от туроператора "Еврохолидейс" ООД съобщиха, че имиджът им е силно пострадал от случая с измамените туристи, въпреки че нямат нищо общо с компанията "Еврохолидейз". "Имахме случаи, в които ни изпращаха заплашителни е-майли, подаваха жалби за обезщетения, въпреки че офисът на компанията в Пловдив не е наш", коментира управителят на дружеството Наалян Генджева. По думите й фирмата в момента се съветва с юристи дали може да предприеме нещо, тъй като реално компанията "Еврохолидейз" използва абсолютно същото име като "Еврохолидейс" на латински.

"Хората, които са се възползвали, със сигурност са били наясно, че на пазара от 12 години има друга фирма със същото име", смята още Генджева.


От Комисията за защита на потребителите съобщиха, че на този етап няма получени жалби срещу компанията от измамени туристи, а дружеството "Еврохолидейз" ЕООД не е било проверявано досега при традиционните инспекции.
Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.