Пропускане към основното съдържание

Кой пали и граби из Лондон? А къде е гледала полицията?

Тези, които са на улиците, нямат идеи. Те нямат дори отчаяние, разочарование, протест. Нямат нищо освен увереност, че са безнаказани. И алчност, пише Ян Ледер, редактор на руската редакция на Би Би Си по повод безредиците във Великобритания.

Те не обвиняват никого. Не издигат искания. Не поставят ултиматуми. Целта им е една – парцалки. Затова някои витрини са тотално унищожени, а някои са непипнати. Разбито е там, където са се продавали спортни обувки, мобилни телефони, скъпа техника. А пилешките бутчета, зеленчуците, обущарниците не са пострадали – не можеш да спечелиш много от тях. И витрините на книжарниците блестят като нови: тези не четат книги.

Те си пълнят коремите, криейки муцуните си под качулки. Защото силата им е в безличността. И в броя им. Защото е много просто: колкото повече са, толкова по-лесно ще избегнат зъбите на хищника.

Но кой тук е хищникът?

Наблюдателна камера е заснела в понеделник вечерта как момче седи на тротоара и изпод дрехите му къпе кръв.

Приближават се негови връстници и му помагат да стане.

И в този момент виждат раницата на гърба на момчето.

И няколкото уроди, току-що проявили благородство, започват да бъркат в нея.

Собственикът й не е в състояние да реагира – ранен е.

Онези изваждат всичко от раницата и изчезват.

Страшно и противно е да се гледа всичко това.

Но Лондон е велик град. Той е преживял и черна смърт, и страшни пожари, средновековни бунтове и световни войни. Ще преживее и тези сега, изплували на повърхността на мръсната пяна.

Иска ми се да вярвам само, че няма да има удавили се в тази пяна, заключава авторът.

Мнозина сега критикуват полицията, че е позволила на младежите безнаказано да граби от магазините и да пали сгради, пише още Би Би Си.

Лондонската полиция отхвърли обвиненията, че когато младежите са грабели и подпалвали сгради в Тотнъм, полицаите са наблюдавали, без да предприемат нищо.

А могли ли са полицаите да направят нещо в подобна ситуация?

Когато тълпата от около 300 души се събра пред полицейския участък в Тотнъм, за да научи как върви разследването на смъртта на 29-годишния Марк Дъган, застрелян от полицай на 4 август, малцина са можели да си представят, че през нощта в същия район ще избухнат насилие и вандализъм.

Но през нощта срещу неделя се случи точно това: кълба дим от горящи сгради и коли и грабежи. В неделя безредиците се прехвърлиха и в други райони на Лондон, а после и в други градове.

„Видях много хора, които тичаха по моята улица с телевизори, компютри, лаптопи. По цялата улица бяха разпръснати кашони от електронна техника“, каза за Би Би си жител на Тотнъм.

„Грабителите бяха навсякъде, но аз не видях наоколо нито една полицейска кола“, каза друг жител на същия район.

По думите му полицаите практически не са реагирали на нападащите ги хора.

Заместник шефът на Скотланд ярд Стив Кавана обаче защити подчинените си, като каза, че насилието се е разпространило с невероятна скорост. Той допълни, че полицията има план за действие, но отказа подробности.

Експертът по обществена сигурност Питър Уодингтън смята, че полицията е действала балансирано. Според него главният проблем за полицаите в подобни ситуации е да реши какво да прави с хулиганите: да ги сдържа или да започне активно разпръскване. Ако обаче започне да разпръсква хулиганите, те могат да се преместят в други райони и да устроят безредици и там.
Ако пък започнат да арестуват всички наред, „на бойното поле“ няма да остане никой. За залавянето на един съпротивляващ се човек е нужна силата на двама-трима полицаи, казва още експертът.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.