Пропускане към основното съдържание

Фандъкова преброи над 13 хил. дърти панелки в София

86% от жилищните сгради в София (около 14 хиляди – бел. ред.) са на възраст над 20 години и имат нужда от мерки за подобряване на енергийната ефективност.
Това обяви пред представители на етажната собственост в район "Илинден" кметът на София Йорданка Фандъкова.
По думите й близо 900 000 души обитават тези сгради.
Кметицата уточни, че в момента по проект, финансиран по програмата за развитие на ООН /ПРООН/, се обновяват 13 сгради.
Безвъзмездното финансиране е било 20% за жилищните и 100% за общите площи, а общината е инвестирала близо 200 хиляди лева за подобряването на околоблоковите пространства.
Обновяваните жилищни сгради са в районите "Изгрев", "Младост", "Средец", "Оборище" и "Илинден".
Енергийната ефективност на сградите е темата, която стои през следващата година с особена острота за решаване, посочи Фандъкова.
Тя допълни, че девет училища ще бъдат санирани със средства по ОП "Регионално развитие".
Елена Антова от МРРБ припомни, че от средата на юли е обявена схема за финансирането на мерки по енергийната ефективност за жилищни сгради. Тя ще е в 36 града в страната, като общата сума на финансирането ще е 63 млн. евро.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.