Пропускане към основното съдържание

Внимание! Крадат ни пинкода с очила

Пазете се - туристическият сезон е в разгара си и бандити са напълнили със скиминг устройства банкоматите по морето, пише в. "24 часа". Внимавайте, когато теглите пари, защото данните от картите ви лесно може да бъдат копирани и след няколко дни да се окажете без пукната пара, съветват антимафиоти и банкери.
Средно един бандит от лидерите на скимингарска банда може да изкара между 300 000 и 400 000 евро на месец, казват разследващи.
Групите на т. нар. скимингари, които ловят пинкодовете и информацията на картите, стават все по-изобретателни. Напоследък използват слънчеви очила с вградена в рамките миниатюрна видеокамера, така че, стоейки зад клиента пред банкомата, да запишат кода на картата му, без той да разбере какво се случва.
Моделите вървят от 39 до 150 лв. Има и очила, които осигуряват добра видимост и зад гърба на този, който ги носи. Те са със специално покритие на стъклата, което позволява да се гледа през тях и едновременно с това да се вижда какво става отзад.
Така крадецът на кодове може да стои с гръб към банкомата и въпреки това да има поглед какъв ПИН въвежда клиентът.
Друга мода на скимиращите устройства е нова записвачка с четяща глава, която копира информацията от магнитната лента. Поставя се в отвора на банкомата, където се пъха и самата карта. 
Цената на записвачките на черния пазар е от 500 до 2000 евро.
Най-скъпите са с монтирани камера и блутут, който директно предава източените данни на определено разстояние, разказват разследващи.
Престъпните групи понякога си ги дават под наем - срещу процент от източените пари.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.