Пропускане към основното съдържание

Бъдете старателни, за да сте слаби

За наднорменото тегло обикновено се обвиняват обездвижването и лошия начин на хранене. Американско изследване обаче показва, че характерът на човека също има важна роля, като тя трудно се  преодолява, съобщи  "Дейли експрес".
Ако човек е импулсивен, съвестен, екстровертен или  невротичен, е лесно да бъде прогнозирано какво ще е теглото му с годините.
Учените от Националния институт по стареенето анализираха  подробни статистически данни за 1988 души, проследени 50 години. Така те определиха как личностните черти се отнасят към теглото и индекса на телесната маса. Учените установиха, че макар и с възрастта теглото обикновено да се увеличава, най-значим показател кой ще е с излишни килограми е импулсивността. Най-слаби пък остават старателните хора.
Импулсивните хора по-често преяждат и препиват, докато съвестните, когато прекалят, обикновено компенсират с разтоварващ ден. Импулсивните никога не могат да спрат на една  бисквита, те изяждат целия пакет, обяснява д-р Анджелина Сътин от екипа. Повече напълняват и хората, които обичат рисковете, както и тези, които често не са съгласни с околните и винаги са готови за спор или свада.
С лоши резултати при контролирането на теглото са също циниците и привържениците на конкуренцията. Невротиците по-често преминават през цикли на отслабване и напълняване. Хората с най-високи показатели за импулсивност тежат средно  с 10 кг повече от малко импулсивните.
Старателните хора обикновено са по-слаби и поддържат по-постоянно тегло. Те обикновено са по-разумни и спортуват редовно.
Най-кльощави през периоди от живота си са невротиците. С възрастта обаче те напълняват и влизат в групата със
затлъстяване, като вече не могат бързо да отслабнат. Учените не установиха връзка между теглото и промените в 
характера. Дори и импулсивните хора да станат по-уравновесени с годините, първоначалните им хранителни навици остават и новият им темперамент не се отразява върху теглото им.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.