Пропускане към основното съдържание

Партията на Кунева ще се цели да стане водеща политическа сила

Партията на Кунева ще се цели да стане водеща политическа сила
Новоучредената партия "Движение България на гражданите" си поставя 4 приоритета - превръщане на България в страна на икономически растеж и с която се гордеем, борба с бедността, инвестиции в образованието и здравеопазването. Общо 721 делегати учредиха новата формация и единодушно избраха бившия еврокомисар и неуспял кандидат за президент Меглена Кунева за свой председател.


В приетата днес политическа декларация са записани и четирите политически приоритета на партията. На първо място е икономическото развитие - "нивото на бюджетния дефицит не е единственият показател за успеха на едно управление, не по-малко важна е способността му да изведе страната от икономическия застой и да осигури устойчив растеж, високи доходи и европейско качество на живот".

Партията се обявява за ефективна борба с бедността. "Време е държавата да поеме ясна отговорност за справянето с болезнените социални проблеми. България не заслужава да бъде най-бедната страна в Европа", гласи декларацията, без да са посочени конкретни стъпки за това.

Приоритетно инвестиране в образованието и здравеопазването е третият приоритет на "Движение България на гражданите", "защото само една образована и здрава нация може да преодолява кризите, да се справи с демографския срив и да си поставя и постига амбициозни цели".

"Да направим България страна, с която се гордеем. Това означава да съхраним нашата природа, да възродим българската духовност и култура, да върнем силата на институциите и гражданския контрол върху тях", пише още в документа.

След като учредителите обявяват за основна цел партията да стане водеща политическа сила и да наложат каузата "да върнем България на гражданите" като кауза на цялото българско общество, обещават след изборите да изградят "честно и ориентирано към гражданите правителство, за да извадим страната ни от блатото на популизма и да не допуснем да се върне към левите експерименти".

Учредителите заявят, че не се страхуват да се изправят срещу политическия картел и икономическите монополи, срещу компроматите и лъжите, срещу агресията и апатията. Затова партията ще се яви самостоятелно на предстоящите парламентарни избори и "ще дадем най-после шанс на хората да гласуват за истинска алтернатива на порочния модел на управление, да гласуват за себе си".

"Ако гражданското движение е нужно за подреждане на обществото, то партията "Движение България на гражданите" е нужна за подреждане на партийния живот у нас. Това е амбициозен проект, защото целите не са лесни и не е добра почвата за тях", обяви пред делегатите Меглена Кунева, цитирана от "Дарик радио".

"Точно днес ни е нужна гражданска енергия и контрол, за да могат да се прилагат правилно законите. Надявам се, че ще намерим форми на политическа иновация, в които гражданите и държавата ще си взаимодействат. Трябва да върнем и грижата за държавата, а това, което може да направи държавата за обществото, е да му даде механизми, чрез които да се изгражда. Това ще бъде усилието на "Движение България на гражданите", допълни Кунева.

"Правилното е да участваме, да променяме и не трябва да се отказваме. Хоризонтът ни е много отвъд следващите избори, а до следващата година ще имаме нужния експертен потенциал, за да управляваме ефективно, компетентно и прозрачно", заяви тя. И обеща: "Никога и по никакъв начин няма да взаимодействаме с партии, които са постигнали изборните си резултати с фалшификации."

Зеленогорски и 4-мата напуснали ДСБ влязоха в ръководството на новата партия


В Националния съвет на новата партия (разширено ръководство), чийто председател е Кунева, влизат бившият вицепремиер и просветен министър в кабинета "Станишев" Даниел Вълчев, бившият кмет на Плевен Найден Зеленогорски, четиримата напуснали ДСБ - Прошко Прошков, Даниел Митов, Христо Ангеличин, Петър Николов, юристът Йонко Грозев, журналистът Тома Биков.
В ръководството бяха избрани още студентката по "Блканистика" Антоанета Георгиева, скулпторът проф. Велислав Минеков, юристът Веселина Кирилова, издателят Веселин Тодоров. Георги Гочев, който е завършил геодезия в Университета по архитектура, строителство и геодезия и през 2009 г. е бил участник в предаването за младежки идеи "Големият избор" на БНТ, също е в състава на Националния съвет. Избрани са още Десислава Димитрова, икономистът Димитър Танев, инженерът Димитър Тучков, Ива Йорданова, Ивалина Павлова, блогърът Иван Стамболов, Калин Томов, художникът Людмил Веселинов, юристът Людмила Елкова, Павлина Стойчева, Сергей Петков.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.