Пропускане към основното съдържание

Бедственото положение в Перник е отменено, ще дават по 325 лв. на домакинство

Бедственото положение в Перник е отменено, ще дават по 325 лв. на домакинство
Преди час е отменено бедственото положение в Перник, обяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Той заедно с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова докладваха в Народното събрание за обстановката в област Перник след земетресението във вторник сутринта и мерките на правителството за преодоляване на щетите.

Дянков каза още, че държавата има готовност да подпомогне с 325 лв. всяко домакинство, както постъпи с бедстващите в село Бисер през февруари. На днешното правителствено заседание Дянков каза, че е говорил с министъра на труда Тотю Младенов социалните работници на доброволни начала да работят в предстоящите 4 почивни дни, за да приемат документи на желаещите да получат тази помощ.

Финансовият министър каза още, че все още няма информация за стойността на щетите след силния трус, но увери, че в бюджета има около 80 млн. лв., предвидени за бедствия и аварии за тази година.

Дянков увери, че и в почивните дни ще бъдат приемани документи на гражданите, които искат помощ за възстановяване на щетите. По думите му това достатъчни са документ за собственост, снимка на пораженията и прогнозни данни на хората колко ще им струва ремонтът. Той отбеляза, че държавата ще подпомага възстановяването само на законните сгради.

Лиляна Павлова съобщи, че до момента са постъпили над 390 сигнала в кризисните щабове в Пернишко за искане на средства от междуведомствената комисия. Ще бъдат осигурени пари, включително и чрез дарителска кампания с Българския червен кръст, добави тя.

Министърът заяви, че има пълна мобилизация, ако се наложи и палатков лагер за хората, чиито жилищни сгради са опасни за обитаване. По думите й в болницата награда са настанени 80 души, от които 58 деца, които не е имало как да прекарат нощта в домовете си.

Павлова увери, че няма засегнати от земетресението тунели или мостови съоржения на магистралите "Люлин" и "Струма", както и по всички пътища в региона - от първи до четвърти клас.

Към настоящия момент няма риск от скъсване на стената на язовир "Студена", заяви министърът. По думите й в близките дни екип от Университета за архитектура, строителство и геодезия, който е проверявал стената през декември, ще направи контролно замерване на съоръжението. Павлова каза, че се правят регулярни проверки на стената, които показват, че тя отговаря на техническите изисквания за експлоатация. Не можем да предвидим какво може да стане, ако има нов по-силен трус, вертикален или хоризонтален, но риск от скъсване на стената няма и не е имало, заяви още тя.

Още по темата

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.