Пропускане към основното съдържание

26 хиляди българи се трудят на непълно работно време, но искат повече

непълно работно време
Българите, които работят на непълно работно време, но биха искали да работят повече часове, са около 26 000 души, сочи последно проучване на Евростат.


Според данните хората в България, които са на разположение за работа, но не търсят работа - са около 286 хиляди. Други 28 хиляди българи търсят работа, но не са незабавно на разположение, отчитат данните на Евростат.

Според националната статистика наетите лица в България за 2011 г. по трудово и служебно правоотношение варират около 2,2 милиона души. От тях в обществения сектор се трудят около 600 хиляди, а в частния - около 1,6 милиона души.

Безработните за 2011 г. у нас са били около 370 хиляди души, от които 215 хиляди мъже и 155 хиляди жени.

Безработните висшисти са били 42 хиляди, хората със средно образование без работа - 207 хиляди, с придобита квалификация - 134 хиляди, с основно образование - 91 хиляди, с начално и по-ниско образование - 31 хиляди души.

Последните данни на Агенцията по заетостта отчитат, че към края на февруари 2012 г. у нас е имало 376 хиляди безработни и около 10 хиляди незаети работни места.

Проучването на Евростат за пазара на труда в ЕС показва, че през миналата година около 42 милиона европейци са се трудили на непълно работно време, като от тях 8,6 милиона души са желаели да работят повече часове. Най-големи пропорции на хора, които са желаели да работят повече часове, са били открити в Гърция - 58 на сто, Латвия - 57 на сто, Испания - 49 на сто и Кипър - 42 на сто.

От друга страна най-малкият процент хора, които са искали да работят повече часове, е регистриран в Холандия и Белгия - 3 на сто, Люксембург - 9 на сто, Чехия - 10 на сто.

Сред икономически неактивното население на Стария континент (лица, които са нито заети, нито безработни на възраст 15-74 години) има 8,6 милиона, които са на разположение за работа, но не търсят, сочат данните на Евростат.

Други 2,4 милиона души търсят работа, но не на всяка цена и не незабавно, отчита проучването. По този показател в ЕС лидер е Италия, където близо 2,9 милиона души са на разположение за работа, но не търсят такава. Следват Испания - близо 900 хиляди, Полша - близо 600 хиляди, Германия - 590 хиляди души.

Най-малко са "мързеливците" в Малта - 4 000, Люксембург - 12 000, Кипър – 14 000, Литва - 19 000, посочва БТА.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.