Пропускане към основното съдържание

Меглена Кунева категорично отрича да има нещо общо с ACTA

Председателят на сдружение "България на гражданите" Меглена Кунева категорично отрече да е участвала в преговорите по търговското споразумение за борба с фалшификациите АСТА, което разбуни духовете и предизвика протести в цяла Европа.

По повод публикациите от последните дни първият ни еврокомисар коментира във Facebook атаките срещу нея.

"Реставрирам тройната коалиция, открадвам партията на Слави Бинев и се подписвам под АСТА според хора, с които се наложи да работя в част от кампанията ми за президент. Очаквам утре да прочета с колко деца закусвам сутрин", пише Кунева.

Според нея генерирането на енергия в нейното сдружение "уплаши бъдещите коалиционни партньори - ГЕРБ и БСП", и фабриката за компромати заработи отново с пълна сила.

"Безкрайно съм възмутена от поредните лъжи по мой адрес с ясна цел - подмяна на отговорността за поставянето на подписа от българското правителство под споразумението АСТА. Категорично заявявам, че никога не съм участвала и не съм имала отношение към преговорите по АСТА, нито в качеството си на български еврокомисар, нито след това", допълва Кунева.

"Интернет е свободно пространство и трябва да остане такова. Всички действия, които могат да доведат до увреждане на фундаментални човешки права и свободи, трябва да бъдат изключително внимателно обмисляни, за да не се допусне това", категорична е председателят на сдружение "България на гражданите".

Справка в интернет страницата на Европейската комисия показва, че в периода на най-интензивните преговори - януари - октомври месец 2010-та година, когато са изготвяни и договаряни текстове по АСТА, българското правителство нито веднъж не е изразило позиция.

Колежът на комисарите е разглеждал Споразумението през юни 2011-та година и никога преди това. Еврокомисарите са обсъждали темата повторно и през октомври 2011-та година, но отново позиция на България - няма.

"Българското правителство не само не проявява интерес към преговорите по АСТА, но както се вижда и от начина за присъединяване към Споразумението, дори и не намира за необходимо да обсъжда темата", смята Кунева.

"Трябва да е ясно, че евентуалното оттегляне на подписа на България ще е единствено и само заради ясно изразената негативна реакция на интернет потребителите и под страх от поредно освиркване", заявяват още от Сдружението.

По думите на Кунева много преди споразумението АСТА да е било на дневен ред, тя последователно и категорично е защитавала правата на потребителите.

Именно в качеството си на комисар тя успяла да извоюва включването на дефиницията "интернет потребител" в цялостната Стратегия на потребителите в ЕС.

"У нас протестите по АСТА са срещу следенето в интернет, нарушаването на личната неприкосновеност и липсата на диалог с правителството, което си позволява да взима важни решения без открит публичен дебат и диалог с обществото. Атаките срещу мен идват на фона на тежките критики от ЕК в Доклада по правосъдие и вътрешен ред и разбира се, часове след многохилядната демонстрация под прозорците на властта в София", коментира Кунева.

"Явно поръчителите на материала се опитват да убият с един куршум три заека, но всъщност се прострелват в крака", допълва още Меглена Кунева.

"Всичко това обаче ми дава още по-голяма увереност в смисъла от "България на гражданите". Очевидно будим страхове, с което си обяснявам и въвличане на името ми в неизвестни за мен проекти и коалиционни сценарии", заключава председателят на сдружение "България на гражданите".

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.