Пропускане към основното съдържание

Първанов с обратен курс към БСП

Президентът Георги Първанов заяви, че връщането му в БСП след края на мандата на държавен глава би укрепило партията и ще отвори левицата към нови коалиционни партньори.
"Аз самият за постове не се стремя, а конкуренция, лидерска, сигурно ще има", отсече държавният глава в Криводол, където присъства на празника на града.
Той определи като нелепи медийните публикации, че ще закрива БСП и ще прави български ПАСОК.
"Струва ми се, че това го е измислил някой, който до онзи ден е бил на почивка в Гърция. Смятам това за много нелепо. Подобни подозрения имаше още 1997–1998 година, когато правих Нова левица, когато правих Коалиция за България.
Така че моето връщане в БСП би било един морален жест, един жест към всички онези хора, с които съм работил, и надявам се ще е нещо, което ще укрепи, ще засили партията, да я отвори към нови и силни коалиционни партньори, реални партньори", смята Георги Първанов.
Миналата седмица настоящият лидер на БСП Сергей Станишев коментира евентуалното завръщане на Първанов като лидер в партията, че "едва ли който и да било може да влезе обратно в роля, от която е излязъл".
В интервю за в. "24 часа" Станишев припомня, че Петър Стоянов се е опитал да се върне на лидерския пост в СДС, но "възприятието на фигурата вече е различно".
Първанов днес се обяви и за минимални корекции на президентските правомощия за начина, по който се преодолява ветото.
"Досегашният начин е недостатъчен. Автоматично, механично обществото прегласува един или друг закон, но не искам да вървим в тази плоскост към това внушение, към това очакване и идея за президентска република.
Силната ръка беше много компрометирана в последните две години. Силата на управлението е в знанието, а не в това да тропаш и да плашиш противника си", мотивира се президентът. 
Държавният глава не очаква сътресения при обявяването на президентската двойка на ГЕРБ тази неделя.
Той коментира и предизборното мото на управляващите "Да градим България" с думите: "Това звучи респектиращо, но е по-малко въздействащо от бригадирския лозунг "Строим за родината". На мен онова старото ми действаше по-въздействащо".
По-късно днес във Враца Георги Първанов започва представяне на отчета на президентската институция.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.