Пропускане към основното съдържание

Опитвах се да бъда силен, отговорен и активен президент!

"През десетте години начело на държавата се опитвах да бъда силен, активен и социално ангажиран президент и макар да съм допускал и не малко грешки, винаги съм се стремял да обединявам, а не да противопоставям".
Това обави тази вечер президентът Георги Първанов, който представи пред обществеността на Враца отчета си за двата си мандата като държавен глава.

Той отбеляза пред множеството в залата на драматичния театър, че в книгата си е представил своята самооценка за десетте години в президентската институция.
Президентът допълни, че е необходимо да има подобен отчет и той го дължи на своите избиратели.
"Дължа го и на онези, които са били против мен, защото искам да спорим по фактите и по политиката, която съм следвал", подчерта Георги Първанов.
"Българският президент по силата на мажоритарния си избор трябва да е силен - не с правомощията си, а с влиянието си, категоричен бе държавният глава и допълни, че хората очакват от него мнение по всички въпроси - за здравеопазване, образование или за антикризисна програма, за демографската криза и т.н.
Президентът не може да бъде безучастен и да се скрие зад дебелите стени на "Дондуков" 2 и да каже, че това не го засяга, защото не влиза в правомощията му", подчерта Георги Първанов.
По отношение на президентските правомощия държавният глава отбеляза, че е склонен да се съгласи за тяхното разширяване само в два пункта при евентуална промяна на конституцията.
Според него, освен промяната, която да доведе до по-трудното преодоляване на ветото върху закони от парламента, трябва да се даде възможност на президента да предлага референдуми по важни въпроси.
"Не може България да е единствената страна в Европа, в която не е проведен нито един референдум по нито един въпрос и не разбирам, защо ни е толкова страх да се допитаме до народа", посочи той.
Срещата с държавния глава продължи повече от два часа. Десетки граждани на Враца и областта имаха възможност да поставят редица въпроси.
Всеки един от участниците в срещата имаше възможност да получи книгата "Отчетът на президента- събития, факти, идеи".

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.