Пропускане към основното съдържание

Избират главен прокурор

Новият главен прокурор ще бъде избран чрез електронно гласуване
От 9.30 часа днес ще се проведе заседание на Висшия съдебен съвет. Ще бъдат изслушани кандидатите и ще бъде избран главен прокурор на Република България.


Новият главен прокурор ще бъде избран чрез електронно гласуване. Това е окончателното становище на Висшия съдебен съвет. ВСС се събра на Специално заседание, на което беше обсъдена процедурата по избор на главен прокурор.

За поста има трима кандидати - ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов, заместник-главният прокурор Галина Тонева и председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров.

За кандидатите ще се гласува в зависимост от последователността на постъпване на кандидатурите. Така членовете на ВСС ще могат да дадат първо вота си за Сотир Цацаров и след това за Галина Тонева и Борислав Сарафов.

За да бъде избран главен прокурор, са нужни 17 гласа от присъстващите членове на съвета.

Етичната комисия на ВСС прие единодушно становищата, че Цацаров, Тонева и Сарафов притежават необходимите нравствени качества да заемат поста главен прокурор. На сайта на ВСС са публикувани справки на Инспекторатите на ВСС и ВКП за кандидатите.

Няма постъпили сигнали срещу тримата кандидати за главен прокурор, стана ясно, след като Галина Тонева, Сотир Цацаров и Борислав Сарафов бяха изслушани от Етичната комисия към ВСС.

Безспорно два са били водещите въпроса и към тримата. Единият е дали са членове на тайни общества. И Тонева, и Сарафов, и Цацарво категорично отрекоха да са масони, като уточниха, че не членуват в каквато и да била организация.
Вторият въпрос, на който членовете на комисията са обърнали внимание е за имотното им състояние

Източник news.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.