Пропускане към основното съдържание

ГКПП "Маказа" с Гърция ще е готов през март 2013 г.

Новият контролно-пропускателен пункт „Маказа“, който ще свързва Кърджали с гръцкия град Комотини, ще бъде готов през март догодина.
Новият контролно-пропускателен пункт „Маказа“, който ще свързва Кърджали с гръцкия град Комотини, ще бъде готов през март догодина. Това съобщи гръцкият премиер Андонис Самарас след съвместното правителствено заседание на Гърция и България, което се проведе в Атина.


Въпреки забавянето на проекта за изграждане на пункта между Кърджали и Комотини той ще бъде готов след 3 месеца, увери гръцкият премиер Андонис Самарас, цитиран от Дарик. „Уверявам ви, че през март догодина ще имаме модерен контролно-пропускателен пункт и пътна мрежа, която ще позволи още по-добър търговски и туристически обмен между двете държави", каза още Самарас.

Също през март ще започне изграждането на интерконекторната газова връзка между България и Гърция, обясни българският премиер Бойко Борисов.

Двете правителства ще работят и за въвеждане на ранно известяване при вдигане на нивото на река Марица.

Премиерът Самарас и българският му колега Бойко Борисов излязоха с обща позиция в подкрепа на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз, но при спазването на правилата за добросъседство.

Ясни и категорични сме - точката за добросъседство е много важна, посочи премиерът. "В края на краищата само преди 10-15 години имаше войни на Балканите – не е толкова далеч. Косово е еднакво отдалечено както от Солун, така и от София. Така че точката "добросъседство" трябва да бъде много внимателно следена“, каза Борисов, цитиран от „Фокус“.

Борисов припомни, че България е една от държавите, които най-много през времето са подкрепяли почти всички държави в региона за тяхната евроинтеграция. Но толерантността, която излъчваме ние, добросъседството, приятелството, имат своите граници, каза Борисов.

"България е страната, която е спасила най-много евреи по време на Втората световна война, 50 000 души, и ги е спасил българският народ, като не е разрешил тогава на Хитлер да ги избие. Ако сме могли, да сме спасили всички евреи в света, но сме могли и сме спасили тези 50 000. Другите държави и това не са направили – далече, далече по-малко – една-две държави, са спасили по 300-400 души. И България – да заслужи да се правят филми срещу България? (филмът „Трето полувреме“ - бел. ред.) Заради приятелството си, заради обичта си, заради своята откритост... Това е все едно сега да обвиниш някой, че в Африка има бедстващи от жажда или от глад хора. Защо не ги спасят? Има толкова богати държави“, каза Борисов.

От своя страна премиерът на Гърция Андонис Самарас изрази удовлетворение от пълното единодушие в позициите на България и Гърция по отношение на разширяването на Западните Балкани.

„Във времена на криза, на трудности за всички, изкуственото изостряне на нещата не води до никъде; противопоставянията и иредентизмът не водят до никъде,“ каза Самарас. „Полезно е за всяка една страна, която действително иска да се присъедини към ЕС, да стане ясно, че тези предпоставки не могат да бъдат прескочени. Във всеки случай аз съм много удовлетворен от факта, че България и Гърция имаме съгласие по тези принципни европейски критерии, които важат в момента на нашия континент. Това са принципите, върху които трябва да почива една съвременна демократична система, каквито са България и Гърция“, заяви Самарас.

Самарас подчерта отново, че Гърция подкрепя приемането на България в Шенген. България и Гърция са най-засегнати от емигрантската вълна, предизвикана от кризата в Сирия, нашата страна харчи много средства, за да пази границата на ЕС, напълно готова е за Шенген, но никой в ЕС не може да ми отговори защо не ни приемат, каза Борисов.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.