Пропускане към основното съдържание

Доживотен затвор без право на замяна за Сумиста

Доживотен затвор без право на замяна за Петър Стоянов – Сумиста и Васил Костов-Кеца и Георги Вълев
Доживотен затвор без право на замяна за Петър Стоянов – Сумиста и Васил Костов-Кеца и Георги Вълев постанови Шуменският окръжен съд по делото „Килърите“.


Считаният за лидер на организираната престъпна група за мокри поръчки Стоянов бе признат за виновен в организирането на убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев. За всяко от трите престъпления съдът постанови доживотна присъда.

За това, че е ръководил организирана престъпна група, Петър Стоянов получи присъда от 15 години лишаване от свобода.

За подбудителство и помагачество на два побоя и палеж Сумиста получи присъди от 3 до 10 години. Подсъдимият ще изтърпи най-тежката присъда.

По пет обвинения е признат за виновен и Васил Костов, който също е осъден да лежи доживот.

Съдът призна Георги Вълев за виновен, че е подбудител за убийствата на Петър Лупов и Румен Рачев, за което получи присъди доживотен затвор без право на замяна.

Съдът оправда Георги Вълев по обвинението за палеж на колата на адвокат Лупов, но го намери виновен в извършване на лихварство, от което е придобил неправомерни доходи от 159 980 лева. Магистратите постановиха конфискация на част от имуществото на Вълев и глоба от 8 000 лева.

На 17 години затвор за убийството на Румен Рачев е осъден Янко Попов – Туцо.

Петър Атмаджов бе признат за невиновен за това, че е улеснил Владимир Филев да умъртви Петър Лупов, че е бил помагач при убийството на Румен Рачев, че е бил помагач при причиняването на телесна повреда на Петър Лупов и за това, че е улеснил палежа на автомобила на Петър Лупов, предаде „Фокус“.

Съдът го призна за виновен за побоя на Али Салем Али, за което получи 3 години лишаване от свобода, както и за държане на боеприпаси и оръжие - 4 години лишаване от свобода. Общото наказание на Петър Атмаджов е 4 години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо заведение от открит тип.

Съдът призна Райчо Стойнев за виновен за помагачество при убийството на Румен Рачев, за което получи 15 години лишаване от свобода, както и за придобиване на боеприпаси, за което присъдата е 3 години лишаване от свобода. Общото му наказание е 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване в затворническо заведение от закрит тип.

Съдът постанови още Петър Стоянов, Васил Костов, Георги Вълев, Янко Попов и Райчо Стойнев да изплатят различни суми – от 5000 до 400 000 лв., на гражданските ищци.

Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за Сумиста, Туцо, Васил Костов и за Георги Вълев. На другите двама обвинението поиска съответно доживотен затвор за Петър Атмаджов и 20 години за Райчо Стойнев.

Процесът започна на 27 юни 2011 г. и протече в 150 дни до 29 ноември 2012 г. Разпитани бяха близо 150 свидетели.

Шестима са обвиняемите по делото "Килърите" - Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, бизнесменът Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Те са изправени пред съда за убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, за нанасяне на телесни повреди на две лица, за два палежа и един взрив.

Присъдите на групата за мокри поръчки подлежат на обжалване в 15-дневен срок през Апелативен съд-Варна.

Предвид обявените присъди съдът потвърди мерките за неотклонение на Петър Стоянов, Васил Костов, Янко Попов, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Това определение подлежи на обжалване в 7-дневен срок също пред Апелативен съд-Варна.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.