Пропускане към основното съдържание

140 населени места в Южна България са без ток

140 населени места в Южна България са без ток
140 населени места в Южна България са без ток, съобщиха за Dnes.bg от електроразпределителното дружество EVN. От компанията смятат, че ситуацията още повече ще се влоши заради силния вятър и очакваните снегонавявания. Най-критично е положението в Родопите.
Паднали дървета и скъсани електропроводи са оставили без ток десетки селища в Смолянска и Кърджалийска област. 50 групи на дружеството работят по отстраняване на авариите, но срещат сериозни затруднения.

„Мокрият сняг и непроходимите пътища на места правят работата ни още по-трудна”, заяви говорителят на компанията Крум Косев.

Дружеството има готовност да мобилизира още екипи при необходимост. Всички аварийни групи са подготвени за работа в зимни условия и разполагат с техника, материали и екипировка.

Създадена е необходимата организация, която се ръководи от диспечерския център на дружеството.

Положителните температури не позволиха на снега да образува сериозна снежна покривка в Пловдив. Запушените шахти обаче наводниха улиците в града.

„Листата и кишата запушват шахтите, за нас е важно пътищата да са проходими”, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

Зимните курорти Пампорово и Чепеларе са с нормално електрозахранване. EVN ще имат дежурни екипи там през цялата зима.

Кметът на Чепеларе Тодор Бозуков съобщи, че паднала скална маса е затворила за няколко часа пътя между Бачково и Чепеларе, но след разчистването й движението се нормализира.

Новата снежна покривка в курорта е над 20 сантиметра. Снегопочистването върви по план, а пътищата са проходими при зимни условия.

„Ние се радваме на снега, защото той е предпоставка за добри условия за скиорите”, коментира Бозуков.

Любителите на зимните спортове ще могат да карат ски и да използват съоръженията в Чепеларе безплатно на 22 декември, събота, когато се открива зимният сезон в курорта. Всички хотелски бази вече работят, а ски пистите се обработват и са в готовност да посрещат туристи.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.