Пропускане към основното съдържание

Очаква ни пъстър парламент – с шансове са 5-6 партии

Следващият парламент ще бъде доста пъстър и е много вероятно в него да попаднат не три-четири, а пет и повече формации,
Следващият парламент ще бъде доста пъстър и е много вероятно в него да попаднат не три-четири, а пет и повече формации, прогнозират от НЦИОМ на база последното си проучване за политическите нагласи през декември.


Разликата между ГЕРБ и БСП в началото на декември се запазва без промени в сравнение с ноември - 6%.

ГЕРБ може да разчита на политическите симпатии на 24,5% от българите, а БСП – на 18,5%.

Много рисковано в началото на зимния сезон е обаче да се твърди, че е налице някаква сериозна стабилизация в политическите симпатии към основните политически формации у нас, коментират социолозите.

ДПС е трета политическа формация с подкрепа от 6,3%, а „България на гражданите” на Меглена Кунева е с много близък резултат - 5,8%.

Намалява обаче персоналният рейтинг на одобрение за Меглена Кунева. През последния месец тя губи позиции главно сред леви симпатизанти. Все още обаче лявата подкрепа за Кунева е по-висок дял от дясната. Може да се очаква, че лидерът на „България на гражданите” по необходимост ще ориентира все повече посланията си към разочаровани и политически апатични избиратели, смятат социолозите.

Синята коалиция има подкрепата на 3,1%.

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов има нисък дял на одобрение – едва 2,3%. В резултат на събитията от изминалия месец неодобрението към него расте с 18% (от 17% на 35%)."Атака" получава подкрепа от 2,8% от избирателите в страната.

Темата за партнирането между политическите субекти, които имат шанс да намерят място в следващото Народно събрание, определено ще бъде централна в предстоящите политически дебати.

Редица малки политически формации, включително и нови партии, ще се развиват именно в зависимост от шансовете си да бъдат забелязани като евентуален партньор на големите партии, които трудно биха успели да управляват страната, без да прибягнат до коалиционна формула, коментират социолозите.

Тези процеси крият и потенциален риск малките политически субекти да разпилеят вота на избирателите.

Изследването е проведено между 30 ноември и 6 декември 2012 г. по метода на полустандартизираното face-to-face интервю сред 1000 пълнолетни български граждани в 86 населени места в цялата страна.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.