Пропускане към основното съдържание

Гърците ще изкарат бедна Коледа – със 150 евро за трапезата

Гърците ще изкарат бедна Коледа – със 150 евро за трапезата
Гърците ще изкарат една по-евтина, но по-бедна Коледа, пишат гръцките вестници.

От първата си страница "Вестник на редакторите" коментира, че страните от европейския Юг ще прекарат "черна Коледа", след като икономическата криза в еврозоната разори средната класа.


Празничното пазаруване отбелязва спад от 30-40 на сто, а домакинствата се ограничават да купуват само най-необходимото, пише вестникът.

Данните за Гърция показват, че коледният оборот е паднал с 65,3 на сто от 2008 г., което връща страната на нивото от 1960 г.

Според информация на в. "Елефтерос типос" търговският оборот за празниците през тази година ще падне до 7,6 милиарда евро от 21,9 милиарда евро през 2008 г.

Солунският в. "Македония" отбелязва, че трапезата за празника ще струва 151,56 евро, което е по-малко в сравнение с миналата година, когато цената й е била 158, 93 евро.

Намалението се дължи на поевтиняване на свинското месо и на зеленчуците. Въпреки ниските цени обаче хората не пазаруват, посочва изданието.

С коледна тематика, но с друга насоченост, е и водещата новина на в. "Та неа". Изданието посочва, че президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги е направил коледен подарък на Гърция с решението си банката да приема гръцки държавни облигации като гаранция за отпускане на кредити за търговските банки.

В. "Катимерини" коментира решението на Драги като поредното положително послание, след като във вторник международната рейтингова агенция Standard & Poor's увеличи с шест степени рейтинга на страната. Като следствие от действията на ЕЦБ се очаква намаляване на лихвите на кредитите към компании и домакинства в Гърция, отбелязва вестникът. По-важното е, че се изпраща послание към пазарите, че европейските институции вече вярват на Атина, пише "Катимерини".

Решителността на еврозоната по отношение на гръцкия проблем е окуражаваща, смятат от рейтинговата агенция Fitch, пише в. "Имерисия". Според агенцията опасността за излизане на Гърция от зоната на еврото се е отдалечила, пише БТА.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.