Пропускане към основното съдържание

Посланик Байърли в Wikileaks: В българската банкова система има и гнили ябълки

В българската банкова система има гнили ябълки. Това пише в края на 2006г. в доклад до Държавния департамент бившият посланик на САЩ в България Джон Байърли. Грамата, изтекла от Wikileaks беше разпространена днес от сайта bivol.bg. 

Тя е озаглавена "Българските банки са в добро състояние, но остават няколко гнили ябълки" (Bulgarian banks generally healthy, but a few bad apples remain). В доклада Байърли обяснява, че банковият сектор е на най-силни позиции след кризата през 1996г., но поставя под съмнение чистотата на капиталите и дейността на няколко банки (той казва "седем-осем"), позовавайки се на сведения от информатор на посолството в България, който обаче остава неназован. 

Тогавашният посланик на САЩ в София отбелязва, че доброто състояние на банковия пазар се дължи най-вече на стриктното законодателство, банковия надзор и управление, както и на навлизането на големи и стабилни чужди финансови институции. Като проблем той посочва "прането на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми при някои банки".

Другата грама на Байърли, разпространена днес е от края на октомври 2005г. и е за убийството на банкера Емил Кюлев.

Информацията от грамите и докладите можете да намерите тук

Коментарите под тази статия са заключени, защото медиата е уязвима по Закона за кредитните институции - чл. 152 ал. 2 и 3: 

(2) Който разпространява невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея, ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение – от 3000 до 10 000 лв.
(3) Ако нарушението по ал. 2 е извършено чрез средство за масово осведомяване, глобата е от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение – от 8000 до 20 000 лв.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.