Пропускане към основното съдържание

Избори 2011: Апатия и умора!

Общественото настроение преди изборите е настроение на апатия и умора, обществената незаинтересованост расте всеки ден, единодушни са политологът доц. Антоний Тодоров и социологът Живко Георгиев.
Те участваха днес в дебат в Националния пресклуб на БТА за политическата ситуация в страната преди изборите. Организатори са Фондация "Фридрих Еберт" и Институтът за политически и правни изследвания.
Според Тодоров са очевидни слабостта на политическите партии и конфликтът на техните местни организации помежду им, и с партийните им централи.
Партиите имат проблем с мобилизирането на собствените си привърженици, посочи Тодоров и добави, че симпатизантите стават все по-нелоялни. Ако има ефект от съживяването на икономиката, то той няма да съвпадне с тези избори, което не е в интерес на кандидатите за местна власт, отбеляза Тодоров.
Според него нелоялността на кметовете към партиите, които са ги излъчили, се засилва и е свързана с икономическата криза. По думите на Живко Георгиев масовото усещане на несигурност и задълбочаващата се икономическа криза се задълбочава, поради което обществените оценки към правителството клонят към "среден 3".
Сред хората битува масовото усещане, че ГЕРБ не се справя с управлението, но не се знае това неудовлетворение как ще се реализира на изборите - като протестен или като наказателен вот, коментира социологът.
Никога досега не е имало такава криза на партиите и неспособност да излъчат адекватни кандидатури за държавен глава, изтъкна проф. Георги Карасимеонов от Института за политически и правни изследвания.
Според експертите Меглена Кунева като кандидат президент има шанс да привлече част от интелектуалният елит на страната. Карасимеонов посочи, че на тези избори пред ГЕРБ стои дилемата да намери кандидат за президент, който от една страна да спечели изборите, а от друга да е послушен на изпълнителната власт.
Намирането на това съчетание не е лесна задача, коментира политологът. Според него стилът на забавяне на цялостния процес по обявяване на кандидатурите за изборите от страна на ГЕРБ не са от полза за демокрацията. Това говори за неуважение към демократичния процес и към парламентаризма.
По думите на Карасимеонов ако на президентските избори спечели ГЕРБ, е важен въпросът ще съумее ли президентът да осъществи ролята на гарант на националното единство и ще се преодолее ли конфликтният модел на отношенията между президент и премиер като е сега.

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.