Пропускане към основното съдържание

Втори сме по ръст на безработицата в ЕС

България заема второто място по ръст на безработица сред страните от ЕС с повишение от 10,1 на 11,2%.

Безработицата като цяло в Евросъюза през май леко е намаляла до 9,3%, а само в еврозоната равнището се задържа на 9,9 %, сочат публикуваните днес данни на европейската статистическа агенция Евростат, цитирани от АФП. 

Вече трети месец безработицата в еврозоната остава непроменена – 9,9 на сто, след като през януари и февруари тя бе 10 процента.

Общо 15,51 милиона души са били без работа през май в еврозоната, а това е увеличение с 16 000 в сравнение с предходния месец.

Испания отново е с най-висока безработица сред страните, въвели единната валута (20,9 на сто).

Холандия и Австрия пък отчитат най-ниско равнище, което е съответно 4,2 на сто и 4,3 на сто.

Общо за ЕС равнището на безработица през май леко е спаднало до 9,3 на сто. 

На годишна основа безработицата е намаляла в 19 страни, а е нараснала в 8 държави. Най-голям спад е отчетен в Естония от 18,8 процента на 13,8 процента (като се сравняват първите тримесечия на 2010 и 2011 година), в Латвия от 19,9 процента на 16,2 процента (като се сравняват първите тримесечия на 2010 и 2011 година), а в Германия от 7,2 процента на 6 процента.

Най- значителен растеж на безработицата е отбелязан в Гърция от 11 процента на 15 процента, в България – от 10,1 процента на 11,2 процента, в Кипър от 6,4 на сто до 7,4 процента.

Равнището на безработица сред младежите в ЕС е било 20 процента, а в еврозоната 20,4 на сто.


 Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.