Пропускане към основното съдържание

Георги Първанов: Ще водя голямата, тежка битка с Бойко Борисов

Ще водя голямата, тежката битка с Бойко Борисов и с това слабо, бездейно и бих казал вече вредно за България управление, зарече се президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов.

По думите му битката, която предстои с ГЕРБ, е и лидерска битка.

"Нека битката да бъде жестока за следващите избори, но - политическа. Да не влезе в персонална битка, защото нещата ще загрубеят", предупреди той.

Според него коалиция с ГЕРБ вече е невъзможна, дори и теоретично.

"В момента срещу мен се води персонална война, не политическа", смята още Георги Първанов.

Той смята, че срещу Бойко Борисов БСП трябва да противопостави силна фигура, която да е в състояние да вдъхва респект.

"Надявам се да не сме само ние двамата със Сергей Станишев лидерите, на които БСП да разчита", каза бившият президент.

"При никакво "ако" БСП няма да се разцепи, въпросът е в това – от конгреса БСП да излезе по-силна, защото точно след една година са изборите", припомни той и допълни, че най-убедителното за една партия е нейният лидер да бъде и кандидат за премиер.

На въпрос дали ще се кандидатира за лидер на БСП, Първанов заяви: "Не е в мой стил да се кандидатирам, т.е. – да се самопредлагам. Бях издигнат за председател на БСП в трудна ситуация, в която беше трудно да се намери желаещ. Бях номиниран за президент, когато нямаше друг кандидат. Ако събитията го налагат, бих могъл да участвам в състезанието на идеи, на политики. Необходима е промяна в организационната политика на партията. БСП не излъчваше сила досега, а все повече трябва да излъчва", убеден е Първанов.

За връзките му с Октопода
"Цветан Цветанов е вътрешен министър, а не е махленска клюкарка. Ако той има доказателства за мен, нищо по-лесно от това – да ги даде на прокуратурата и да се видим в съда, коментира Първанов обвиненията, отправени му от вътрешния министър за връзки с "Октопода" и организираната престъпност.

Откъде започнаха атаките – от момента, в който казах, че с Борисов нашият идеен сблъсък предстои. Но – политически, а не – личностен. Но те пренесоха нещата на лична основа, Борисов се скри и пусна кохортите от подставени лица", каза Георги Първанов.

По думите му ако някой е имал връзка с Алексей Петров, той е този, който е правил обща фирма с него и този, който е отишъл на свиждане при него веднага след атентата.

"Това е дребно, елементарно, прехвърлят върху някого вината за нещо, за което сами са отговорни", убеден е Първанов.

За помилванията на Марин
Бившият президент бе категоричен, че указът за вицепрезидента от 2002 г. няма срок.

"Той е до присъствието на вицепрезидента в президентската институция. Когато изпращам дипломат в чужбина, подписвам безсрочен указ. Има дипломати, които са стояли по шест години в чужбина. Няма прекъсваемост в президентската институция, ние не сме напускали президентската институция. Документът важи. Нямам съмнения", допълни Първанов.

Все пак той обяви, че няма нищо лошо в това да бъде попитан Конституционният съд по казуса с указа и помилванията, осъществени от Ангел Марин.

Първанов бе категоричен, че процедурата по помилване включва четири инстанции - тя започва в министерството на правосъдието и завършва пак там, обяви той.

По обвиненията, че са прибрали рушвети от даването на гражданство, Първанов каза, че има пет – шест и повече инстанции при даването на гражданство.

"Аз самият нямам никакво отношение, освен, че го прави президентската институция, но имам пълно доверие на Ангел Марин", каза той.

За приемствеността Първанов-Плевнелиев
Според президента (2002 – 2012 г.) церемонията по предаване на властта на новия президент е била най-добрата, най-тържествената и е затвърдила приемствеността.

"С Росен Плевнелиев мисля, че се получи добър диалог. Неговата амбиция да се създадат много съвети е симпатична. Това е добра идея, за да привлечеш експертният потенциал на нацията, но неработеща", смята Георги Първанов.

"Той се държи разумно, достойно, направи балансирани изявления, президентски", отчете бившият държавен глава.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност