Пропускане към основното съдържание

Има нещо гнило в избеГалеви

Братя Галеви все още не са се предали
Братя Галеви все още не са се предали. Официално срокът за това изтече вчера в 18 часа. Те така или иначе не го сториха, с което „дариха” 100 хил. лева на държавата. Това именно е тяхната гаранция, наложена им още по време на предишното им задържане.


Общо взето слуховете пратиха Галеви в най-различни точки на света, но не и там, където трябва да излежават присъдите си в затвора в Бобов дол.

"Случаят би следвало да се разглежда като частен, а не като проблем със законодателството", коментира пред bTV Анастас Анастасов, депутат от ГЕРБ и председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Той подчерта, че ако Пламен Галев и Ангел Христов бъдат заловени, това нямало да доведе до увеличаване на присъдата им, но е възможно лекият режим на изтърпяване на наказанието да се утежни.

Анастасов призна, че 7-дневният срок, в който съдът трябва да уведоми прокуратурата за решението си, се допуска вакуум, който създава проблем. По думите му в глобалния свят "за 10-12 часа вие може да сте в Мексико".

"Другият проблем е, че ние сме член на ЕС. Няма проблем при преминаването на границата на Румъния и Гърция. На вътрешна граница не се проверява, въпреки забраната им да напускат страната", каза още Анастасов.

Проверка се правило, ако напускаш външна граница на ЕС, където вече се пътувало с паспорт, а не с лична карта.

Изчезналите дупнишки бизнесмени от миналата година имат забрана на напускане на територия на страната, а не в ЕС, разясни Аанастасов.

Той все пак заяви, че прокуратурата е можела да поиска промяна на мярката им за неотклонение и те отново да бъдат задържани.

Мярката за неотклонение в съдебния процес се променя по искане пред съда, когато са възникнали нови обстоятелства, обясни Анастасов и отбеляза, че прокурорът по делото е имал възможност да направи това.

"Лично мнение, за да не засегна колегата, но според мен, когато имаш някакъв обществен интерес, и то така значим, би следвало да направиш всичко възможно да предотвратиш възможността това лице да се отклони от изтърпяването", каза зам.-председателят на парламента.

"Изчезването на братя Галеви ми изглежда много гнило", коментира и шефът на Митниците Ваньо Танов пред bTV.

По думите му зад случая с осъдените като престъпни босове дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, които бяха обявени за национално издирване, има задкулисни уговорки.

Според него от самото начало за задоволяване на общественото мнение е имало пазарлък, след като се е стигнало дотам да се определя къде да си изтърпяват наказанието.

"Тоест, да си изтърпяваш наказанието, и то в открит тип... Знаете, имаше един такъв, който изтърпяваше в открит тип, Митьо Очите, който прекара цялото си време по барове. Това, мисля, че нямаше никакъв възпитателен и положителен ефект, и възпиращ. Цялата история е доста гнила. Не мога да си представя, че в друга държава ще се съгласят да изтърпяваш наказанието си в дома си", категоричен е Ваньо Танов.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.