Пропускане към основното съдържание

Радикалните леви се отказаха от коалиция в Гърция

Лидерът на радикалните леви сили СИРИЗА Алексис Ципрас се отказа тази вечер да участва в сформирането на коалиционно правителство
Лидерът на радикалните леви сили СИРИЗА Алексис Ципрас се отказа тази вечер да участва в сформирането на коалиционно правителство, като по този начин зачеркна шансовете за създаването му, предадоха световните агенции.


Ципрас обяви решението си след срещата си с председателя на ПАСОК Евангелос Венизелос, който получи вчера мандат за сформиране на коалиционен кабинет. Лидерът на крайната левица се мотивира, че няма да влезе в нито едно правителство, което ще продължи да прилага условията на международния спасителен план за Гърция, окачествени от него като прекалено сурови.

С тази среща приключи процедурата на проучвателните мандати в Гърция, без да е постигнато споразумение за съставяне на коалиционно правителство между политическите партии, представени в новия гръцки парламент след изборите на 6 май.

Венизелос обяви, че ще върне утре проучвателния си мандат на президента Каролос Папуляс.

След това съгласно конституцията държавният глава ще трябва да свика Съвета на политическите лидери, на който ще бъде обсъдена възможността за сформиране на коалиционно правителство на широка основа.

По-рано днес лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис обяви, че неговата партия няма да участва в правителство на ПАСОК и Нова демокрация, ако в него не влезе и радикалната левица СИРИЗА. Той поясни, че в противен случай трябва да се свикат нови избори.

В интервюта за американски медии лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас окачестви като "катастрофално" и с последствия за Гърция и Европа евентуално излизане на Гърция от еврозоната. Той поясни, че ще направи най-доброто, за да остане Гърция в еврозоната, въпреки факта, че по-рано тази седмица Ципрас определи като "невалиден и нулев" меморандума за икономиите.

Съвсем не съм съгласен с меморандума, каза Ципрас, изтъквайки, че "по-нататъшни икономии ще превърнат Гърция в страна от третия свят в рамките на ЕС".

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.