Пропускане към основното съдържание

Разсъжденията на Борисов по НПК, сиреч манджа с грозде

Законови промени в НПК, които да позволяват, щом "съдията тропне с чука и каже: От днес, от този миг, ти вече си затворник"
Законови промени в НПК, които да позволяват, щом "съдията тропне с чука и каже: От днес, от този миг, ти вече си затворник", полицията веднага да арестува обвиняемия, иска премиерът Бойко Борисов.


Това става ясно от стенограмата на заседанието на Министерския съвет в сряда, 9 май.

Предложенията на Борисов идват по повод изчезването на Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, които вече 8-и ден се укриват от правосъдието, след като Върховният касационен съд потвърди осъдителните им присъди.

Премиерът иска от зам.-министъра на правосъдието да обясни какво трябва да отговори на хората, като го питат защо МВР харчи ресурс, за да търси Галеви, при положение че те са осъдени на затвор.

На заседанието не присъства съдебният министър Диана Ковачева, защото по думите на Борисов тя е в Брюксел "да представя там закони".

Зам.-министър Деница Петкова от своя страна обяснява, че и в сегашното законодателство има възможности, с които да се наложи мярка за неотклонение на лица, които са обвиняеми по даден процес.

Тя допълва, че в досъдебната фаза искане за задържане под стража може да направи прокурорът, а в съдебната фаза – съответната инстанция, на която се гледа делото – първа въззивна или касационна.

Петкова обяснява, че случаят с Галеви е по-особен, защото те са се явявали на всички дела и никога не са се отклонили от съдебните заседания.

Борисов обаче не остава доволен от отговора и иска да знае дали присъдата влиза в сила от произнасянето й от съдията или "примерно след десет дена".

"Ти ни обясни на нас всичките, аз нарочно те питам, за да ни обясниш", настоятелно подпитва премиерът.

Петкова обяснява, че Кюстендилският съд, който гледа делото на Галеви на първа инстанция, постановява оправдателни присъди и логично не ги задържа. Втората инстанция – Софийски апелативен съд, ги обявява за виновни.

По думите на зам.-министъра това е било моментът те да бъдат задържани. Тя все пак уточнява, че за такова решение няма императивни задължителни норми. ВКС нямало как да постанови задържането им, защото там решенията не се взимат публично, а на тайно съвещание.

Петкова обяснява, че каквито и законови промени да бъдат приети, те няма да бъдат съобразени с европейските стандарти.

"С една дума, охлади ми настроението от сутринта", недоволства от фактите премиерът. Борисов обяснява, че е бил убеден, че може, като "тропне съдията с чука, да го задържат". Ако те задържат на втора инстанция, а ВКС те оправдае, времето между втората инстанция и ВКС, че си стоял в затвора или в ареста, без да имаш вина за това.., разсъждава премиерът.

"Ние там бихме могли да бъдем съдени за непропорционалност на ареста и за липса на законово основание", обяснява Петкова.

"Точно така и веднага ставаме обвиняеми ние като държава, в случая съдебната власт – то е същото като презумпция, и ни съди в Страсбург", заключава Борисов.

Премиерът обаче все пак настоява Деница Петкова да организира "една среща със съдии, прокурори, ваша си, като кръгла маса", на която да се обсъди дали все пак да няма промени.

"Сиреч, на втора инстанция задължително законът задължава съдията да задържи, рискът до ВКС да останат хора в ареста", обяснява предложението си Борисов.

Съображенията на премиера са, че "това хората не могат да го схванат" и след това трябва да се свика пресконференция да им се разясни какви са рисковете за страната, ако се приеме по-строго законодателство.

Зам.-министърът все пак дава предложение, което се харесва на Борисов - главният прокурор да издаде методически указания на всички прокурори – в момента, в който на съдебно заседание узнаят за осъдителна присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода, незабавно да поискат задържане под стража от съдията.

Премиерът обяснява, че българите са мнителни и трябва да им се обясни, защото те се притесняват, че някои затворници са пуснати, за да могат да избягат. Борисов обаче спира разговора, "защото искаме да имаме прекрасни отношения със съдиите като общност".

"Идете, срещнете се, бъдете активни във вашата си съдебна система, прокурори, съдии", дава последни поръчения министър-председателят.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.