Пропускане към основното съдържание

Средната заплата продължава да расте, твърди НСИ

През първото тримесечие на 2012 г. средната месечна работна заплата се е увеличила спрямо четвъртото тримесечие на 2011 г. с 0,6%, като достига 731 лева
През първото тримесечие на 2012 г. средната месечна работна заплата се е увеличила спрямо четвъртото тримесечие на 2011 г. с 0,6%, като достига 731 лева, сочат последните данни на Националния статистически институт.


По месеци тя се е променяла по следния начин – през януари е била 720 лв., през февруари - 719 лв., докато през март вече е била 754 лева.
Според експерти това покачване се дължи на факта, че при съкращенията основно се освобождават нискоквалифицираните кадри, така че остава по-високоплатеният кадрови персонал, което се отразява и на ръста в заплащането.
През първото тримесечие на 2012 г. средната месечна работна заплата нараства с 8,9% спрямо първото тримесечие на 2011 г., сочи още статистиката. Най-голямо e увеличението в икономическите дейности.
Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на 2012 г. са получавали наетите лица в далекосъобщенията, където средната заплата е 1724 лева, в производството и разпределението на ел. енергия - с 1582 лв. и в банковия и застрахователен бизнес - 1394 лева.
Най-ниските заплати отново се отчитат в хотелиерството с 475 лева трудови възнаграждения, селското стопанство – с 530 лв. средна заплата и административните дейности - с 485 лева.
Сравнителните данни сочат, че през първото тримесечие на 2012 г. спрямо същия период на миналата година средната заплата в обществения сектор нараства с 3,6%, докато в частния сектор увеличението е с 11,1%.
Статистиката отчита още, че наетите българи по трудови и служебни правоотношения през първото тримесечие на тази година са намалели с близо 30 хиляди души, което съставлавя 1,3% спрямо края на 2011 г. В сравнение със същия период на миналата година спадът е с 2,1%.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.