Пропускане към основното съдържание

Путин положи клетва като президент на Русия

Владимир Путин положи клетва пред народа на Русия като президент на страната.
Владимир Путин положи клетва пред народа на Русия като президент на страната.

С дясната си ръка върху конституцията новият държавен глава се закле да спазва и брани като президент на Руската федерация правата и свободите на всеки човек и гражданин, да спазва и защитава основния закон, сигурността и целостта на държавата, вярно да служи на своя народ.


Екземплярът от конституцията на Русия, върху който се закле Владимир Путин, е изготвен специално за церемонията по встъпване в длъжност на руския президент през 1993 г. и оттогава се използва всеки път, когато полага клетва поредният държавен глава. Този път обаче в текста бяха внесени промени, по-специално във връзка с увеличения на шест години президентски мандат.

Владимир Путин встъпи в длъжност като президент на Русия, обяви председателят на Конституционния съд Владимир Зоркин, след като новият държавен глава положи клетва и прие президентския знак от своя предшественик на поста Дмитрий Медведев.

Новият президент и главнокомандващ въоръжените сили бе благословен от руския патриарх Кирил. Връчено му бе и "ядреното куфарче" с кодовете за изстрелване на руските стратегически ракети.

Близките години ще са решаващи за съдбата на Русия за десетилетия напред, заяви Владимир Путин. "Очаква ни нов етап от развитието, задачи от ново равнище, качество и мащаб", изтъкна той.

Именно развитието на Русия в близките години ще осигури възможност да бъдат положени основите, върху които ще почива животът на идните поколения и историческата перспектива на държавата. "Това зависи именно от нас, от усилията ни да опазим народа и да подкрепяме семействата, от дейността ни за овладяване на страната от Балтика до Тихия океан", заяви президентът.

"Ще постигнем успех, ако бъдем сплотен народ, ако ценим своето отечество", подчерта Владимир Путин.

Путин обеща да направи всичко възможно да оправдае доверието на гражданите на Русия. „Встъпвайки в длъжност президент на Руската Федерация, разбирам цялата своя отговорност пред родината. Нейните интереси, сигурността, благополучието на гражданите винаги са били и винаги ще бъдат за мен над всичко. Ще направя всичко, за да оправдая доверието на милионите наши граждани”, каза Путин.

„Смятам за смисъл на целия си живот и свой дълг да служа на отечеството, нашата родина, подкрепата на което ме е вдъхновявала и ми е помагала в най-трудните и сложни задачи”, подчерта президентът.

Сред гостите на церемонията бяха бившият италиански премиер Силвио Берлускони и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. Лични приятели на Владимир Путин, те пристигнаха заедно в Големия кремълски дворец и изслушаха в превод обръщенията на Путин и на Медведев. Според някои медии е бил поканен и Арнолд Шварценегер, личен приятел на Медведев, който обаче не бе забелязан сред гостите.

Путин вече бе президент на Русия от 2000 до 2008 г. Поради четиригодишния интервал между втория и третия си мандат той е вторият и същевременно четвъртият държавен глава на Руската федерация.

Над 80 активисти на опозицията бяха задържани междувременно в центъра на Москва при опит да проведат неразрешени акции.

По-рано в социалните мрежи се появиха призиви за организиране на флашмобове в центъра на Москва и по маршрута на президентския кортеж в знак на протест срещу поемането на висшия пост от Владимир Путин. От време на време на московските булеварди се събират малобройни групи от протестиращи, както и активисти на прокремълски движения, които скандират: "Путин обича всички!".

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.