Пропускане към основното съдържание

МВР продължава да се самодарява

"МВР продължава да се самодарява", съобщава "Сега". 221 хил. лв. е дарило предприятието "Безконтактни мултиплексорни вериги" /БМВ/ за първoтo тримесечие на годината. Това сочи отчетът на фирмата, публикуван от финансовото министерство. БМВ, което е собственост на МВР, държи монопола върху производството на регистрационни табели за автомобили и в същото време е най-щедрият дарител на вътрешното ведомство.
След като бе принуден от избухналия скандал с даренията на ведомството, вътрешният министър Цветан Цветанов забрани получаването им от физически лица и частни фирми. МВР обаче приема подаръци от институции, общини или фирми с държавно участие. Така няма пречка ведомството да се дарява чрез собствената си фирма, посочва ежедневникът.

Според челото на "Дума" земеделският министър Мирослав Найденов похарчил нахалост 5 млн. лева. По думите на депутата от БСП Захари Георгиев Найденов харчи бюджетни средства за заснемане на земеделските земи, при това без никакъв практически ефект.

На първа страница "Труд" съобщава за други държавни разходи: Столичните общински съветници вече ще получават представителни пари, които ще са двойно повече от месечната им заплата от 420 лв. Разходите за служебен транспорт, мобилни телефони, работни обеди и вечери на софийските общинари ще се поемат от бюджета на градския парламент. Това предвиждат промени в правилника за организация на съвета, които предстои да бъдат обсъдени. Докладът е внесен от политици от всички цветове.

Според водещата новина на "24 часа" около 4000 лв. за асансьор ще струват на блока промените в наредбата за безопасност на съоръженията. Те са готови и ще бъдат представениот Държавната агенция за метрологичен и технически надзор на министъра на икономиката Делян Добрев.

Предлага се на всеки асансьор да се постави врата на кабината и това ще струва към 2500-3000 лв. Ще се изисква да се преграждат големите мебелни асансьори с врати, ключът от които да бъде у обучени лица от блока. Другият вариант е да се монтира ограничител на тежестта, който да сигнализира при претоварване и да не позволява на кабината да тръгне.

В интервю за "24 часа" кметът на София Йорданка Фандъкова засяга тема за бездомните кучета. По думите й мястото на четириноги не е на улицата. "Понятието е "домашен", а не "уличен" любимец", подчертава Фандъкова.

"И мъж ни се оплака от секстормоз" е заглавието на интервю във в. "Труд" с председателя на Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ Кемал Еюп. По думите му все повече жени вече имат смелостта да подадат сигнал за тормоз. "За миналата година събраните глоби от КЗД са около 25 000 лв., а за първите 4 месеца т.г. - около 15 000 лв. Това обаче е с натрупване от миналогодишни решения. Парите, които получаваме от санкциите, постъпват в държавния бюджет", подчертава Еюп.

Над 100 средни и малки мандри от цялата страна се стягат за протести, алармира "Труд". Заканват се да спрат да изкупуват млякото на фермерите, ако държавата ги задължи да избират - да преработват мляко или растителни мазнини. Нормата е разписана в нова наредба на земеделското министерство, която се очаква да бъде приета утре от правителството. Предприемачите са категорични, че ще последват масови фалити и загуба на работни места.

Цената на хляба ще се покачва, прогнозира пред "Преса" Васил Симов, директор на Софийската стокова борса. "Българският хляб все още е най-евтиният в Европа, което е странно. Защото като ориентир ползваме цената на пшеницата и на горивата във Франция и Германия, а искаме хлябът ни да е по-евтин от френския и германския. След като цената на българската пшеница е колкото европейската и цената на електроенергията ни колкото в Европа, е логично и хлябът ни да е на европейски цени", смята Симов.

Повече от 200 кметове, попове, ченгета и прокурори били ужилени от три баби разбойнички, извежда под глава "Телеграф". 61-годишната Марийка, три години по-младата от нея Рени и 50-годишната Стефка се запознали в Слuвенския затвор, а след излизането си започнали да действат в комбина. За последните 6 месеца успели да задигнат от жертвите си над 100 бона.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.