Пропускане към основното съдържание

Социолози: Саркози губи изборите, но няма да се даде без бой

Социолози: Саркози губи изборите, но няма да се даде без бой
Шансовете на Никола Саркози да остане президент на Франция за втори пореден мандат намаляха, след като Франсоа Байру (9% на първия тур на изборите) обяви, че подкрепя социалиста Франсоа Оланд. Макар да остави на избирателите си избора дали да гласуват и за кого да пуснат бюлетина центристът практически погреба една от последните надежди на Саркози. Президентът се нуждае от поне половината от хората на Байру, за да навакса изоставането от Оланд.



Социалистът се представи добре на единствения телевизионен дебат в сряда, но въпреки това три проучвания сочат, че два дни преди балотажа Саркози успява да намали разликата на 5-6 пункта. Преди срещата в ефир, гледана от над една трета от избирателите, изоставането му бе в рамките на 10 пункта.

Дори Ален Минк, политически консултант и един от най-близките приятели и съветници на Саркози, призна пред Reuters, че Оланд се е представил по-добре на дебата. "Мисля, че всички го подценихме. Той показа доста необичана сила на духа тази година. Франсоа Оланд, който виждаме днес, е различен от всичко, което знаехме. Възприемахме го за нещо друго - или сме грешали, или той се е променил."

В същото време социолозите казват, че едва 3% от избирателите са променили предпочитанията си в резултат на телевизионня дебат.

В четвъртък вечер Байру атакува Саркози, че използвал прекалено остър език за имиграцията и Европа в опит да спечели избирателите на крайната десница на Марин льо Пен, а това противоречало на ценностите на центъра. Тя обаче обяви, че ще пусне празна бюлетина в неделя, защото по думите й никой от двамата кандидати не заслужава доверие. Саркози се нуждае да го подкрепят около 80% от хората на Льо Пен, за да остане в Елисейския дворец.


Изборите започват в 8 часа местно време и приключват в 18 часа или два часа по-късно в големите градове. От петък в полунощ до официалния край на гласуването е забранено да се огласяват прогнози, проучвания и екзит полове.

Днес ще бъдат публикувани най-новите социологически проучвания. Последните данни от анкетите между 29 април и 4 май сочат, че Оланд ще получи 52.5-54%, а Саркози - 46-47.5%.

Допитването за предпочитанията на избирателите на вече отпаднали кандидати показват, че 50% от последователите на Марин льо Пен ще дадат гласа си за Саркози, 19% - за Оланд, а 31% ще пуснат празна бюлетина. Центристите на Байру ще се разпределят приблизително по равно - 37% за Саркози и 34% за Оланд, а 29% ще пуснат празна бюлетина. Никаква изненада не показват привържениците на крайната левица на Жан-Люк Меланшон - 84% ще подкрепят социалиста, само 5% ще застанат зад консерватора, а всеки десети ще пуснe празна бюлетина.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.