Пропускане към основното съдържание

За 8 мес. минималната заплата скочи с 21%, хвали се Младенов

За последните осем месеца в състояние на криза увеличихме минималната работна заплата с около 21 процента
За последните осем месеца в състояние на криза увеличихме минималната работна заплата с около 21 процента, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който участва в конференцията "Справедливо и достойно заплащане на труда", организирана от КНСБ.



Министър Младенов припомни, че от 1 септември 2011 г. минималната работна заплата беше увеличена от 240 на 270 лева, а от днес се увеличава от 270 на 290 лева.

От 2013, 2014 и 2015 г. се предвижда да има това, което е като минимум за увеличаване на минималната работна заплата - с по 20 лева на година, съобщи социалният министър.

Той изрази увереност, че при преговорите със синдикатите и с работодателите, на базата на производителността на труда и ако тя е по-висока, ще има възможност и за по-голямо увеличаване на минималната работна заплата.

За 2010 г. производителността на труда бележеше ръст с около 5,5 на сто, за 2011 г. - с 6,2 на сто, надявам се и през тази година да има по-висока производителност на труда, за да може по-бързо да расте минималната работна заплата, посочи Тотю Младенов.

Той отбеляза, че в редица отрасли, като минната промишленост и металургията, през последните една-две години работните заплати са се увеличили.

Колективните трудови договори в тези отрасли са "вързани" с минималната работна заплата за страната и това се отразява в по-високи доходи, извън минималната работна заплата, обясни министър Младенов.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.