Пропускане към основното съдържание

До 10 дни ще се създаде проектна компания за новия реактор в АЕЦ "Козлодуй"

До 10 дни ще се създаде проектна компания за новия реактор в АЕЦ "Козлодуй"
В следващите десет дни ще бъде създадена проектна компания за строителството на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Козлодуй, цитиран от агенция "Фокус".



Междуведомствена група с участието на различни институции прави пътна карта как ще се развие проектът. Едно от първите действия е да се създаде проектната компания, 100 % собственост на АЕЦ "Козлодуй". Впоследствие тя ще търси да привлече стратегически инвеститор за изграждането на реактора. Първоначалният капитал в нея ще бъде няколко милиона лева, обясни министърът на икономиката.

Създавайки проектната компания още в началото ние гарантираме, че няма да се застраши по никакъв начин сигурността и финансовата стабилност на АЕЦ "Козлодуй" така както това беше направено с НЕК, защото при строителството на "Белене" вместо да се създаде проектна компания в самото начало и тя да носи риска от тази инвестиция, всъщност под риск бе поставено финансовото състояние на НЕК до момента, в който тя е в невъзможност да обслужва своите кредити, посочи Добрев.

Министърът припомни, че по тази причина се търси възможност за удължаване на един от най-големите кредити от 250 млн. евро с поне още една година, защото не може да бъде погасен.

Това няма да се случи със седми блок на АЕЦ " Козлодуй", затова ще има проектна компания от самото начало, която ще има първоначален капитал, необходим за всички предварителни геоложки обследвания, социално-икономически анализи, лицензиране на площадка, но без това да поставя под какъвто и да е риск финансовата стабилност на АЕЦ Козлодуй", заяви министърът.

Считаме, че ако проектът бъде структуриран така както трябва от самото начало, инвеститорски интерес може да има, но това е действие, което следва да бъде предприето, след като се извършат предварителните дейности по изграждането на седми блок, включително и лицензиране на площадката, каза той.

По думите му – вероятно в рамките на една година след като бъдат извършени предварителните дейности, ще може да бъде даден срок кога ще има седми реактор в АЕЦ "Козлодуй".

Падежът на заема от 250 млн. евро за АЕЦ "Белене", взет от няколко банки е в края на месеца. В момента се водят разговори с тях за разсрочването му, като някои от институциите не са съгласни. Затова се обмисля възможността да бъдат емитирани облигации, с които да се погасят тези задължения.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.