Пропускане към основното съдържание

Плевнелиев: Българи сме, важните неща трябва да ги постигнем сами

Плевнелиев: Българи сме, важните неща трябва да ги постигнем сами
"Да бъдеш в героичното, жертвоготовно и славно Панагюрище на този ден е привилегия, гордост и повод за оптимизъм".



С тези думи президентът Росен Плевнелиев се обърна в тържественото си слово по време на националния митинг-заря в Панагюрище по повод 136-та година от Априлското въстание.

"Априлската епопея показа на целия свят, че българинът е достоен за своята свобода и винаги е готов мъжествено да умре за нея и за Родината”, посочи още държавният глава.

Той отбеляза, че въпреки драматичните и често трагични обрати на съдбата, българинът е запазил основните си духовни ценности.

Плевнелиев каза още, че един от най-важните уроци от национално-освободителната борба е "стремежът на нашия народ сам да решава съдбините си".

"Затова към нас през времето винаги ще пътува Кървавото писмо на Каблешков и в душите ни ще се развява знамето на гордата панагюрка Райна Княгиня, за да не забравяме, че сме българи и че най-важните неща трябва да ги постигаме сами”, продължи в словото си държавният глава.

"Повод за оптимизъм е, защото въпреки драматичните и често трагичните превратности на съдбата, българинът запази основните си духовни ценности. Това ни кара да бъдем оптимисти”, завърши Плевнелиев.

На кулминацията на честването на 136-та годишнина от избухването на Априлското въстание присъстваха още председателят на Народното събрание Цецка Цачева, Пловдивският митрополит Николай и министърът на отбраната Аню Ангелов.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.