Пропускане към основното съдържание

Папата не иска Кирил Маричков-младши за посланик

Ватиканът не приема кандидатурата на Кирил Маричков
Ватиканът не приема кандидатурата на Кирил Маричков III, предложен от България за посланик при Светия престол, съобщава „24 часа”.



Външният министър Николай Младенов индиректно потвърди проблема. Маричков е син на известния
музикант от група "Щурците" Кирил Маричков и внук на Кирил Маричков, който през 1993-1997 г. е бил посланик във Ватикана.

Според дипломатическите правила, ако поискан агреман не бъде получен до 3 месеца, предложението се смята за нежелано от приемащата страна и се номинира нов кандидат.

Нунциатурата на Светия престол в България разполага с информация относно противоречиви сведения за магистратурата и цялостния професионален ценз на Кирил Маричков III и тези притеснения са споделени с представител на Министерството на външните работи.
“Всички посланици са в процес на съгласуване. Има още няколко, чиято смяна предстои в следващите седмици. Когато имаме окончателния пакет, с удоволствие ще коментирам всички назначения и номинации, които сме направили”, коментира външният министър пред изданието.

Според в. “BG voice” , цитиран от „Труд”, формалната причина за отказ е, че Маричков-младши има постоянен адрес в Италия (той е женен там).

Според Лутеранските договори от 1929 г. посланиците във Ватикана трябва да живеят постоянно в изпращащите ги страни. Кирил Маричков се представял в Италия като адвокат, въпреки че 7 пъти е отхвърлян от тамошната колегия.

От Ватикана били неприятно изненадани, че той няма и ден официален трудов стаж. Освен товаМаричков-младши оформял пълномощни на българи срещу 100 евро при нормална такса от 15 евро, пише “BG voice”.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.