Пропускане към основното съдържание

И пътната агенция подкани бизнеса да свали цените за поддръжка на пътищата

След министъра на земеделието Мирослав Найденов, който вече цяла седмица "натиска" надолу цените на яйцата, и министъра на здравеопазването Стефан Констинтинов - също в битка за намаляване на цените на лекарствата, днес и пътната агенция обяви, че иска от фирмите да намалят цените за ремонт и зимно поддържане на пътищата.


Председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров изпрати писмо до пътоподдържащите фирми с покана за намаляване на договорените единични цени за текущ ремонт и зимно поддържане на републиканските пътища, включени в действащите договори, съобщи пресцентърът на Лазаров.

В края на миналата седмица от публикуваните от пътната агенция договори с фирмите стана ясно, че за изкърпването на дупка до 4 см в Плевенско например изпълнителят получава 41,24 лв., а за същата услуга в София сумата е 19,80. Засаждането на фиданка в Плевен струва 361,99 лв., а в Благоевград - 9,15 лв.

В писмото си до бизнеса, цитирано от пресцентъра, Лазаров посочва, че очаква фирмите да направят предложенията си за намаляване на договорените единични цени за отделни видове дейности до 23 март 2012 г.

Основания за отправяне на настоящата покана са чл. 431, ал. 2, т.1, буква "в" от Закона за обществените поръчки, както и чл. 43, ал.1, т. 2 от сключените договори за поддържане на републиканската пътна мрежа, в който се посочва, че "страните могат да изменят договора по изключение при намаляване на предложените от изпълнителя единични цени за изпълнение на предмета на договора".

"На фона на тази икономическа обстановка извършваните разходи за развитието и поддържането (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации) на транспортната инфраструктура в страната са със значителен икономически обхват и не бива да бъдат подценявани и омаловажавани. Независимо от това обаче необходимостта от формирането на стратегия за развитие в посткризисните условия в областта на транспортната инфраструктура и след направен обстоен сравнителен анализ на единичните цени, въз основа на които се осъществява поддържането на републиканските пътища в страната от представляваните от Вас дружества, се обективира явната възможност за намаляване на тези цени", пише в цитираното писмо на Лазаров до бизнеса.

В интервю за в. "Стандарт" днес Лазаров обяснява, че липсата на конкуренция е причина за големите разлики в цените, които Агенция "Пътна инфраструктура" плаща за поддръжка на пътищата в различните области в страната.

При определени процедури се оказа, че местните фирми стояха на вратата с два комплекта документи - вероятно в единия е била високата цена на офертите, в другия - ниска. След като са видели, че са единствените кандидати, са подали офертата с високите цени, заявява в интервюто Лазар Лазаров.

По този повод той обяснява още: "Не съм юрист и затова се консултирам с експерти в областта. При регулярните ми месечни срещи с бранша дискутираме проблема. Те предложиха редица промени по отношение на тръжните процедури, но Агенцията за обществени поръчки не ги приема."

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.